Plusgroep van IKC De Schelf bezoekt gemeentehuis Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
6 Min Read

HOEKSCHE WAARD – Op vrijdag 29 maart is de plusgroep van IKC De Schelf naar het gemeentehuis in Oud-Beijerland. In verband met een project dat ze aan het doen zijn: Een stad of dorp ontwerpen. Ze gingen er met het openbaar vervoer heen. De leerlingen hadden zelf uitgezocht hoe ze moesten reizen. Het was een best lange reis, maar ze hadden er alles voor over. In dit bericht vertellen de leerlingen over het bezoek.

In het gemeentehuis

Toen ze er waren mochten ze naar de Raadszaal, daar waren ook twee raadsleden. Dat waren Mireille Louwerens en Hein Verbiest van Lokalen Hoeksche Waard. Het zag er indrukwekkend uit en er stonden lekkere dingen op tafel. Er waren 37 stoelen, voor ieder raadslid één. Toen kregen ze uitleg over de politiek in de Hoeksche Waard. Bijvoorbeeld over wie er in de gemeenteraad mag. De inwoners bepalen wie er raadslid mogen zijn, dus als je bijvoorbeeld kunt kiezen uit Kees-Jan uit ’s Gravendeel of Hendrik Pieters uit Maasdam en de meerderheid stemt op Kees-Jan, dan is hij raadslid en moet Pieters het de volgende keer maar weer proberen. Je moet 18 jaar zijn wil je raadslid worden, dus als je je rijbewijs hebt, dan kan je ook nog lekker gezellig raadslid worden. Nou, helemaal mooi.
Daarna deden ze mee aan een quiz, waarin veel leerzame dingen in voor kwamen. Wist je bijvoorbeeld dat een burgemeester elke 6 jaar veranderd? Na de quiz was het tijd de van te voren bedachte vragen te stellen, waar ze uitgebreid antwoord op kregen.

Het project

Zelf zijn de leerlingen bezig met een stad of dorp te ontwerpen. Ze werken in groepjes en hebben onder andere een plattegrond moeten maken, een naam moeten verzinnen en opschrijven hoe ze het bestuur willen regelen. In het gemeentehuis hebben ze dingen geleerd die zeker van toepassing zouden zijn, om met het project verder te gaan. En nog een leuk weetje, als jij nou wil weten hoe een vergadering van raadleden verloopt, kijk dan op de website van de gemeente. Dan kan je de vergadering live volgen.

Geschreven door Nikki van Deelen en Laura Bleij, groep 7 en groep 8

Op reis naar het gemeentehuis in Oud-Beijerland

De leerlingen uit de Plusgroep zijn op 29 maart naar het gemeentehuis in Oud-Beijerland geweest, in verband met een project van de Plusgroep.

Ze zijn naar het gemeentehuis geweest met de bus, de leerlingen moesten eerst zelf uitzoeken hoe ze de busreis moesten regelen. Ook moesten ze vragen maken, die ze konden stellen aan twee mensen uit de gemeenteraad. Toen dit allemaal geregeld was, kon de reis beginnen.

Toen ze waren aangekomen, mochten ze allemaal een plekje uitzoeken in de raadszaal. Ze gingen eerst een quiz doen, daarbij werd er ook informatie verteld, zodat het erg leerzaam was. Toen de quiz was afgelopen, mochten ze vragen stellen aan Mireille Louwerens en Hein Verbiest van de partij Lokalen Hoeksche Waard. Daar heb ik erg veel van geleerd. Na afloop kregen we een drankje en toen snel weer met de bus naar school.

Ik vond het een hele leerzame en leuke ervaring om in het gemeentehuis te zijn. En ik heb er heel veel nieuwe dingen geleerd.

Geschreven door Lindsy den Boer, groep 8

Plusgroep bezoekt gemeentehuis

De plusgroep is in het gemeentehuis Hoeksche Waard geweest. Daar hebben ze een ontmoeting gehad met Mireille Louwerens en Hein Verbiest van Lokalen Hoeksche Waard. Ze deden een quiz en kregen een aandenken aan het bezoek.

De gemeenteraad, wat gebeurt er allemaal?

Er komen om de vier jaar verkiezingen voor raadsleden en om de zes jaar voor de burgemeester. In de Hoeksche Waard zitten er 37, dat komt omdat het altijd een oneven aantal moet zijn. Die 37 leden zitten in een partij en er zijn 11 partijen. De inwoners bepalen wie er raadslid mogen zijn, dus als je bijvoorbeeld kunt kiezen uit Kees-Jan uit ’s Gravendeel of Hendrik Pieters uit Maasdam en de meerderheid stemt op Kees-Jan, dan is hij raadslid en moet Pieters het de volgende keer maar weer proberen. Je moet 18 jaar zijn wil je raadslid worden, dus als je je rijbewijs hebt, dan kan je ook nog lekker gezellig raadslid worden. Nou, helemaal mooi. De Hoeksche Waard heeft meer dan 85.000 inwoners, het belangrijkst is de gemeenteraad zelf.

Er wordt eens in de vier weken vergaderd en een raadslid heeft ongeveer 16 uur raadswerk. Wij zijn in de raadsvergaderzaal geweest en mochten vragen stellen aan twee raadsleden.

Ze vonden het een hele leerzame en leuke ervaring om in het gemeentehuis te zijn. En ze hebben er heel veel nieuwe dingen geleerd.

Laura Bleij en Fleur den Boer


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.