Opruimplicht paardenpoep in Korendijk

0
1225

KORENDIJK – Paardenliefhebbers maken graag samen met hun paard een buitenrit. De meeste ruiters kiezen voor de bermen langs de wegen in het buitengebied. Afhankelijk van de plaats waar de manege of de stal staat of waar de paarden in de wei staan, is het soms noodzakelijk om met het paard door een dorpskern te rijden. Dan kan het gebeuren dat een paard onderweg moet mesten.

Bij de gemeente Korendijk komen klachten binnen dat men zich eraan ergert dat een hondenbezitter de uitwerpselen van zijn hond direct moet opruimen en dat de ruiter de paardenmest zomaar kan laten liggen. Dat is echter een misverstand. Wat voor de hondeneigenaar geldt, is ook van toepassing op de ruiter.

Opruimplicht

Wij maken de ruiters erop attent dat in de Algemene Politieverordening van de gemeente Korendijk (APV) onder artikel 2.58 is opgenomen dat degene die zich met een paard op een openbare plaats begeeft verplicht is ervoor te zorgen dat de uitwerpselen van dat paard onmiddellijk worden verwijderd aldus de gemeente Korendijk.

Uiteraard kan dit opruimen alleen gebeuren als de verkeersveiligheid hiermee niet in het geding is. Is het niet mogelijk om de mest onmiddellijk op te ruimen dan verzoeken wij de ruiter op een later tijdstip terug te komen om de mest weg te halen of aan de kant te schuiven zodat de andere weggebruikers geen overlast wordt bezorgd. Verse paardenmest kan een gladde situatie opleveren wanneer men er doorheen moet rijden. Buiten dat is het geen fraai gezicht als er een grote hoop paardenmest dagenlang op de openbare weg ligt.

Houd rekening met elkaar

Wij doen het volgende vriendelijke doch dringende verzoek aan de ruiters die de openbare weg op gaan. Geniet van de rit maar plan van tevoren de route. Vermijd de stoep, dorpskernen en woonwijken en rijd zoveel mogelijk in de bermen. Gebruik als het kan een paardenmestzak of laat iemand mee fietsen met een plastic zak en een schep. Is dit niet mogelijk kom dan later terug om de mest op te ruimen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.