Leerlingen bereiden zich voor op de dodenherdenking

115

HOEKSCHE WAARD – Binnenkort is het weer 4 mei, de dag waarop wij onze oorlogsslachtoffers herdenken. Veel basisscholen besteden in aanloop naar deze dag aandacht aan het onderwerp herdenken. Soms gebeurt dat in de vorm van een gastles, zoals wethouder Paul Boogaard die gaf aan groep 7 van de cbs Sabina van Egmondschool in Oud-Beijerland. Twee kinderen uit deze klas dragen op 4 mei een gedicht voor bij de herdenking bij het Joods Monument aan de Havendam. Maar er zijn ook scholen die een oorlogsgraf hebben geadopteerd.

Zo ging wethouder Harry van Waveren samen met groep 7/8 van obs De Blieken naar de algemene begraafplaats in Klaaswaal. Hier vertelde de beheerder van de begraafplaats het verhaal van de 16-jarige Willem van de Ree (16 jaar). Hij wilde in 1945 bij een controle snel het persoonsbewijs voor zijn vriend halen (dat die vriend thuis had laten liggen). De Duitsers dachten dat hij vluchtte en schoten hem ter plekke neer. De kinderen maakten samen met de wethouder de grafsteen van Willem schoon.


In Numansdorp verzorgde wethouder Huibert Steen samen met groep 7 van obs De Dubbeldekker onder andere de 2 kindergraven van Bernardus Koch en Jaapje van Nugteren. Beide kindjes waren nog geen 2 jaar oud toen er een bom viel op het huis waarin zij sliepen. Een trieste samenloop van omstandigheden want de familie Koch had haar boot in de haven van Numansdorp juist verlaten vanwege de veiligheid en logeerde op uitnodiging bij de familie Van Nugteren.


Ook de oorlogsmonumenten worden onder handen genomen. Wethouder Piet van Leenen maakte samen met de kinderen van de Groen van Prinstererschool het monument op het Oranjeplein in Klaaswaal schoon. En zo vinden er in veel Hoeksche Waardse dorpen werkzaamheden plaats in voorbereiding op de Nationale Dodenherdenking.

Foto’s Gemeente Hoeksche Waard


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.