BuurtAED-actie in woonwijk Oosteinde te Heinenoord groot succes

231
Foto: Buurtaed.nl

Heinenoord – In de Dokter de Vliegerstraat in woonwijk Oosteinde te Heinenoord hangt binnenkort een AED in de straat. De buren hielden samen een inzamelactie voor een AED, via het platform BuurtAED.nl van de Hartstichting. De actie was een groot succes, de buurt haalde binnen slechts 2 weken voldoende geld op om de AED met bijpassende buitenkast te kopen.

Initiatiefnemer van de actie Ben Smit: – Foto Privefoto

Initiatiefnemer van de actie Ben Smit: “Vanuit mijn eigen werk heb ik op een industrieterrein 9 openbare AED mogen realiseren. Waarom dan niet in mijn eigen woonwijk dacht ik. Direct de daad bij het woord gevoegd en impulsief de inzamelingsactie gestart. De reacties waren positief, dat is wel te zien in het resultaat! Wij hebben bijna 60 donaties ontvangen van groot tot klein. Ik ben trots dat het initiatief zo breed gedragen word”.

Betrokken

Ben is tevens initiatiefnemer en coördinator van 11 (!) WABP groepen in Heinenoord waardoor er een dekkend netwerk is van WhatsAppBuurtPreventie groepen. Daarnaast beheert hij een aantal Facebookpagina’s en beheert hij de website www.woneninheinenoord.nl. Maar daar stopt het niet bij. Zo maakt hij zich sterk voor meer zaken die in de wijk spelen zoals het terugdringen van de snelheid waarmee gereden word in de straat (ondanks de 30km zone), uitstapstrook van tegels naast parkeervakken etc etc. Een bezige Bij dus.

AED

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren en een AED wordt ingezet. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is.

Om van heel Nederland zo’n ‘6-minutenzone’ te maken zijn 30.000 AED’s nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en staan aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn in Nederland 15.000 AED’s aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn. Deze BuurtAED-actie draagt bij aan het realiseren van deze landelijke 6-minutenzone. Lees meer over een Buurt AED op www.buurtaed.nl.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.