SP Zuid Holland dient vragen in over dienstregeling Arriva in de Hoeksche Waard

0
1212

SP Statenlid Lies van AelstHOEKSCHE WAARD – SP Statenlid Lies van Aelst gaat woensdag 4 februari vragen stellen in de commissie verkeer en milieu van de provinciale staten Zuid Holland over de nieuwe dienstregeling van de Arriva. Reden hiervan is dat er vele klachten binnenkomen over de nieuwe dienstregeling. SP Statenlid Lies van Aelst hield onder andere de website en Facebook van Hoeksch Nieuws hier goed over in de gaten.

Onderstaande vragen zullen worden gesteld tijdens de commissie. 

In de afgelopen weken zijn er bij de SP verschillende klachten binnengekomen over de nieuwe dienstregeling van Arriva in de Hoeksche Waard. De klachten betreffen de volgende zaken: Vervallen vele verschillende lijnen; Overvolle bussen wat reizen met de bus onaantrekkelijk maakt voor forenzen; bussen rijden niet meer door dorpen; verschillende lijnen zijn een belbus geworden; belbussen komen niet altijd opdagen; ouderen raken door de maatregelen (nog verder) geïsoleerd; er is geen directe verbinding meer met het Wellantcollege waardoor leerlingen veel zones extra in de bus moeten zitten, het vervoer wordt hierdoor nog duurder; Nog verdere prijsstijgingen; lijnen die vervangen worden door ‘schoolbussen’ die op hun beurt overvol zijn; kinderen die door de verandering in de lijnvoering niet meer op een acceptabele manier naar school of naar een bijbaan kunnen. Kortom, er zijn heel veel klachten. Ook heeft een lokale krant Hoeksch Nieuws gepeild wat mensen van de nieuwe dienstregeling vinden, op 02-02 was 60% van de mensen ontevreden.[1]

Vragen die gesteld gaan worden:

 1. Is het college op de hoogte van de onvrede in de regio?
 2. Klopt het dat vele lijnen omgezet zijn in belbussen? Wat veranderd er aan het serviceniveau voor de reiziger als een reguliere lijn een belbus wordt? (bijvoorbeeld een uur van te voren bellen, of als gezin met kinderen nog langer van te voren moeten bellen) Klopt het dat de belbus niet altijd op komt dagen?
 3. Op internet lijkt het alsof er vele klachten ingediend zijn bij Arriva, hoeveel zijn dit er? Komen deze ook bij de provincie terecht?
 4. Zijn er ook klachten bij de Provincie binnengekomen? Zo ja, hoeveel?
 5. Hoe bereikbaar zijn huisartsen en de huisartsenpost nog met deze nieuwe dienstregeling, zeker als de benodigde hulp enige spoed heeft?
 6. Toelichting: met de extra kosten die aan ambulancevervoer en de spoedeisende hulp verbonden zijn, moeten mensen vaak eerst een huisarts of huisartsenpost bezoeken, wanneer mensen die geen auto hebben eerst een belbus moet bellen kan hier veel tijd overheen gaan.
 7. Klopt het dat er scholen slechter bereikbaar geworden zijn door de nieuwe dienstregeling? Zo ja, vindt u dat acceptabel?
 8. Klopt het dat leerlingen langer in de bus zitten en dus duurder uit zijn met de nieuwe dienstregeling? Vindt u dat, in het licht van de eerdere prijsstijgingen, acceptabel?
 9. Zijn voorzieningen nog wel bereikbaar met deze nieuwe dienstregeling? Zo was een van de klachten dat men niet meer van Mookhoek naar ‘s-Gravendeel kan om boodschappen te kunnen doen terwijl Mookhoek geen winkels meer heeft.
 10. Klopt het dat de bussen door deze maatregelen (nog) voller zitten bijvoorbeeld door het samenvoegen van reguliere lijnen met scholierenlijnen?
 11. Hoe vaak gebeurt het dat reizigers geen zitplaats hebben of achter moeten blijven op een halte?

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.