Vervuiling oud-papier onder aandacht bij het RAD Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Foto RAD HW

HOEKSCHE WAARD – Stichting Papier Recycling Nederland doet jaarlijks onderzoek naar de vervuiling in het oud papier. Uit het vervuilingsonderzoek 2018 is gebleken dat de vervuiling is toegenomen. De RAD besteedt ook meer aandacht aan de inzameling van oud papier en controleert vaker op de inhoud van de containers. Soms treffen de chauffeurs van de RAD complete pizza’s aan bij het oud papier.

De RAD geeft de controle van het oud-papier extra aandacht. De afgelopen weken zijn daarom veel containers met oud-papier niet geleegd  en voorzien van een rode kaart. Dit roept vragen op bij inwoners.

Aanleiding zijn signalen van de verwerker dat in het aangeboden papier regelmatig dozen met daarin stukken pizza’s, ontdooide kroketten of andere etenswaren worden aangetroffen. Ook stukken piepschuim, PMD en los plastic komt  vaak voor. Hierdoor kunnen complete vrachten oud-papier worden afgekeurd. Deze vrachten moeten dan handmatig worden gesorteerd of in het ergste geval worden verbrand.

Door de Nederlandse gemeenten zijn afspraken met de papierverwerkers gemaakt over de kwaliteit van het oud-papier. Vanwege de importrestricties in het verre oosten is het aanbod van oud-papier in Europa flink toegenomen. Dit zorg voor prijsdruk en extra aandacht voor de kwaliteit.

Daarnaast is de toename van het aantal brandmeldingen bij papierverwerkers een punt van zorg. Aangenomen wordt dat deze branden kunnen ontstaan vanwege batterijen die via het oud-papier meeliften. Bijna in elk klein elektrisch apparaat zit wel een batterij. Met name bij de uit het verre oosten geïmporteerde goederen is het brandgevaar groot.  Eenmaal in het papier kunnen deze voor brand en dus voor enorme schade zorgen.

Het is toch asociaal, dat men dit zo bij het oud-papier durft te gooien” 

Volgens René Huisman directeur van de RAD zijn er twee soorten aanbieders, namelijk inwoners die het niet weten en inwoners die het niets kan schelen. De meeste aandacht gaat uit naar de laatste groep. Deze inwoner gebruikt de papiercontainer om op een makkelijke manier van allerlei soorten afval af te komen. Gemakszucht en desinteresse voeren hier de boventoon. Door de strengere controle op de inhoud van de containers, deze niet te ledigen en te voorzien van een rode kaart krijgen deze mensen  een laatste waarschuwing. Het uitdelen van boetes door de BOA’s van de gemeente  Hoeksche Waard is bij deze groep inwoners een volgende stap om de kwaliteit van het oud-papier te verbeteren.

“vettige pizzadozen, behang en stucloper horen niet in het oud-papier”

Daarnaast is er een grote groep van betrokken inwoners die in hun onschuld ook bijvoorbeeld vettige papierenverpakkingen met daaraan nog vervuiling van etensresten, zoals lege dozen van afhaalpizza’s of gebaksdozen. Ook stucloper of behang kan niet met het oud-papier mee. Deze mensen doen hun best en proberen zoveel mogelijk papier te scheiden. Door middel van voorlichting zal de RAD hen helpen de kwaliteit van hun oud-papier te verbeteren. Bijvoorbeeld door de scheidingswijzer voor oud-papier breed onder de aandacht te brengen.  


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren