‘Onvergetelijke reuzen’: Nieuw bomenboek van Arie Pieters

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Omslag Onvergetelijke reuzen

HOEKSCHE WAARD –Eind vorig jaar verscheen van de hand van Arie Pieters het boek ‘In de schaduw van kampioenen’, waarin aan de hand van tientallen oude foto’s werd terugkeken naar hoe men voor de Tweede Wereldoorlog met unieke oude bomen omging in ons land. Er kwamen ook enkele bijzondere bomen buiten de landsgrenzen aan bod, maar de focus lag op Nederlandse bomen. In het nieuwe boek reizen we echter de wereld over en bezoeken tussen 1850 en 1935 legendarische bomen.

Arie Pieters, woonachtig in ‘s-Gravendeel, is in het dagelijkse leven o.a. actief als fotograaf, tekstschrijver en correspondent voor regiokrant Het Kompas. Eerder schreef hij ondermeer ook al boeken over de oude bomen in de regio Hoeksche Waard, het boomrijke Nederland van voor 1930 en plaatselijke en regionale historie. Voor het boek ‘In de schaduw van kampioenen’ had de auteur veel meer foto’s en oude ansichtkaarten verzameld en aangereikt gekregen dan gebruikt konden worden in dit boek. Het ging dan met name om soms unieke en zelfs zeldzame, historische afbeeldingen van bekende oude bomen in andere landen en ook andere continenten. Mede omdat veel dingen betreffende ‘In de schaduw van kampioenen’ gedeeld werden via de sociale media, kwamen er steeds meer verzoeken om ook iets met deze buitenlandse bomen te doen in boekvorm. Het resultaat is ‘Onvergetelijke reuzen’ geworden.

De dikste boom ter wereld

Een groep inwoners van Santa Maria del Tule werd rond 1900 gefotografeerd bij de voet
van de ‘Moeder aller bomen’: ‘El Tule’.

In dit nieuwe boek gaan we aan de hand van tientallen oude ansichtkaarten en foto’s een ‘wereldreis’ maken langs vaak reusachtige oude bomen buiten onze landsgrenzen. We gaan langs bij de eiken van Robin Hood en nemen een kijkje bij de dikste boom ter wereld. We bezoeken rond het jaar 1900 ook andere, toen al beroemde bomen in buurlanden zoals Duitsland en Engeland, maar we doen daarnaast in deze ‘papieren wereldreis’ ook de Verenigde Staten, Mexico, Polen, Zwitserland, Schotland, Senegal en Kenia aan. Aan de hand van de oude ansichtkaarten en foto’s wordt ook duidelijk dat sommige van die oude reuzen letterlijk tot hun laatste snik konden blijven staan, zelfs als ze in een bebouwde omgeving stonden. ‘Onvergetelijke reuzen’ (85 pagina’s, ISBN: 9789463982474) is gepubliceerd via het self-publishingplatform Mijnbestseller.nl. Het boek is onder andere te koop bij www.mijnbestseller.nl. Prijs: €13,65. Verder kan men het vanaf 14-4-2020 reserveren/bestellen bij de reguliere boekwinkels. In de regio Hoeksche Waard o.a. bij ‘Bij Arie lees, schrijf & kadoshop’ en Bruna v. d. Hoek.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren