Protocol Heropening Horeca beschikbaar

957
Het terras van het nieuwe Cafe de Haven in Strijen - Foto Cafe de Haven

Woensdag 20 mei jl. heeft het kabinet de maatregelen bekendgemaakt die vanaf 1 juni gelden voor onder andere ‘eet- en drinkgelegenheden’. Koninklijke Horeca Nederland is direct aan de slag gegaan met het protocol om dat aan te passen aan die regels. Het aan de richtlijnen van de overheid aangepaste Protocol Heropening Horeca is nu beschikbaar.

Belangrijke verschillen ten opzichte van het protocol dat KHN eerder naar buiten heeft gebracht:

  • Er mogen 2 mensen aan een tafel binnen 1,5 meter van elkaar zitten, of een gezamenlijke huishouding die uit meer personen bestaat. In het eerste protocol was KHN nog uit gegaan van 4 personen. Het kabinet wilde eigenlijk overal de 1,5 meter regel zonder uitzonderingen. Dankzij een intensieve lobby van KHN is het eindresultaat nu 2 personen of een grotere gezamenlijke huishouding;
  • Er komt een onderzoek(pilot) om te testen of een schot kan helpen om verspreiding van het virus tegen te houden. Als dat goed werkt dan zouden schotten straks ingezet kunnen worden op die plekken waar 1,5 meter moeilijk te realiseren is. Nu kunnen we dat niet met zekerheid zeggen en is het ook niet in het protocol opgenomen.

Juridische status van het protocol. Afstemming met de overheid.

Protocollen worden niet goedgekeurd of vastgesteld door de overheid. Ook dit protocol van KHN niet. Wel heeft de overheid meegekeken met dit protocol en nog een aantal adviezen gegeven. Dit protocol is daarmee in lijn met de voorschriften die vanaf 1 juni as gaan gelden.

Wat betekent dit voor de status van het protocol:

  • Het protocol is een richtlijn. Het is een richtlijn gebaseerd op informatie welke bij Koninklijke Horeca Nederland nu bekend is.
  • Wettelijke regels zoals (lokale/regionale) noodverordeningen, arbo-regels etc. blijven onverkort van toepassing.
  • Met name noodverordeningen worden op dit moment met grote regelmaat aangepast en we kunnen niet uitsluiten dat noodverordeningen strengere, of soms ruimere, regels kennen dan in dit protocol zijn opgeschreven. Indien ingevolge de lokaal/regionaal geldende noodverordening afwijkende regels worden opgelegd, dan gelden de bepalingen uit de noodverordening.

Gebruik de hoofdlijnen van het protocol om je bedrijfseigen maatwerk toe te passen

Belangrijk om te weten is dat het protocol de hoofdlijnen bevat. Ons advies is om hiernaast voor je eigen bedrijf of keten een eigen handboek te maken om daar de bedrijfsspecifieke, keten- of merkspecifieke of locatiespecifieke maatregelen in vast te leggen.

In de loop van de komende week zal KHN voor de leden een toolbox aan hulpmiddelen beschikbaar stellen, bestaande uit onder andere downloads, checklists, infographics. Hulpmiddelen die je helpen om de basisregels in je eigen bedrijf aan gasten en medewerkers te communiceren.

Succes met het gebruik van het protocol en succes met het 1,5 meter-gereed maken van je bedrijf!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.