De zwarte piet op dit moment naar de raad doorspelen is niet juist volgens Constructief Hoeksche Waard, maak de beslissing pas na de verkiezingen in 2022

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Sint intocht in Strijen - Foto Mary Romijn

HOEKSCHE WAARD – Voor de zoveelste keer wordt er een beroep gedaan op de persoonlijke emoties van de gemeenteraadsleden om op basis daarvan een beslissing te nemen die 87.000 inwoners aangaat. Eerst gaat het om internationale politiek inzake de opvang van de kinderen uit de vluchtelingenkampen in Griekenland en nu gaat het weer om een verzoek van een inwoner over de brede maatschappelijke discussie over zwarte piet. Het toepassen van de basisprincipes van onze democratie blijkt in de praktijk nog niet zo eenvoudig te zijn, terwijl inwoners daar recht op hebben.

Werner de jong wil de discussie van zwarte piet pas na de gemeenteraadsverkiezingen in 2022

Als je het Werner de Jong persoonlijk vraagt wat hij van zwarte piet vind, dan is hij van mening dat deze traditie achterhaald is en dat veel mensen hierdoor onnodig gekwetst worden. Ook de zogenaamde roetveeg- of gekleurde pieten moet je dan niet meer toelaten. Zwarte pieten waren namelijk oorspronkelijk Moren uit Noord Afrika die door Sinterklaas als slaven zijn gebruikt. Met een andere kleur toepassen of de term roetveegpieten introduceren verander je dat racistische principe niet, aldus Werner de Jong, fractievoorzitter van Constructief Hoeksche Waard.

Vraag je dit aan mij als raadslid, dan ben ik van mening dat dit traject democratisch gezien zuiver moet verlopen. De mening over dit maatschappelijke probleem stond in 2018 in geen enkel verkiezingsprogramma. Je weet dus niet precies hoe alle inwoners zelf hierover denken.

Iedere politieke partij zou zich over dit probleem in het verkiezingsprogramma voor 2022 moeten uitspreken, zodat de inwoners de juiste politieke keuze daarin maken en de raad hierover een democratisch gefundeerde beslissing kan nemen. Dat betekent dat je dit pas moet agenderen na de verkiezingen in 2022.

Als je daar niet op wil wachten dan moet je het instrument volksraadpleging uit de kast halen om de inwoners zich hierover uit te laten spreken, waarbij de vraagstelling door de raad goed is uitgewerkt en er geen misverstanden hierdoor kunnen ontstaan. Wat de raad ook beslist, het moet altijd in het belang van alle inwoners zijn.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je danĀ hierĀ in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren