Schriftelijke vragen lokaal LHBTI beleid naar aanleiding van brochure van Evangelische Gemeente Hoeksche-Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Foto Archief

HOEKSCHE WAARD – De PvdA Hoeksche Waard stelt vragen aan het college naar aanleiding van een brochure van de Evangelische Gemeente Hoeksche-Waard. In een goede samenvatting van de brochure mag echter de kern van de brochure, namelijk het ontmoedigen van homoseksuele relatie, niet ontbreken. De brochure geeft aan dat er voor mensen die kiezen alleen te blijven geen belemmeringen zijn en dat mensen die voor de liefde kiezen niet volledig lid kunnen zijn. De brochure geeft aan dat een duidelijk standpunt een christenhomo helpt. De PvdA is van mening dat de stellingname van en de ontmoediging door de geloofsgemeenschap een (christen)homo niet helpt. Uit het onderzoek blijkt dat de ontmoediging kan leiden tot ernstige sociale en psychische klachten. Daarmee is het welzijn, gezondheid en de sociale veiligheid van burgers in de Hoeksche Waard in het geding. Wethouder Blaak van het CDA moet de vragen beantwoorden en verwacht dit uiterlijk 25 juli te doen.

Schriftelijke vragen lokaal LHBTI beleid

Onlangs is door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een onderzoek (Bureau Beke en Ateno, 2020) aan de Tweede Kamer aangeboden over onderzoek naar de blootstelling aan homo genezings- en conversietherapieën die voornamelijk voorkomen in orthodoxe geloofsgemeenschappen. Voor dit onderzoek zijn interviews gehouden met ervaringsdeskundigen. Die geven aan dat zij hebben meegedaan aan schijnaanpassingen en ontmoediging onder druk van (orthodoxe) geloofsgemeenschappen.

Bijna alle ervaringsdeskundigen geven aan dat zij depressie, suïcidale gedachten, eetproblemen, seksuele problemen, sociale klachten en ook veranderingen op geloofsgebied hebben ervaren. De religieuze context is zowel probleemveroorzaker geweest (homoseksualiteit is een zonde of iets van de duivel waartegen gestreden moet worden) als iets waar de oplossing voor hun ‘probleem’ is gezocht, namelijk hun geloof in God voor wie niets onmogelijk is.

De fractie van de PvdA is recent in kennis gesteld van een brochure over homoseksualiteit in de Evangelische Gemeente Hoeksche-Waard die u hier kunt bekijken.  of via de site van de Evangelische Gemeente.

Deze brochure is een voorbeeld van LHBTI-beleid vanuit een orthodoxe geloofsgemeenschap. De brochure begint met een boodschap van liefde. In een goede samenvatting van de brochure mag echter de kern van de brochure, namelijk het ontmoedigen van homoseksuele relatie, niet ontbreken. De brochure geeft aan dat er voor mensen die kiezen alleen te blijven geen belemmeringen zijn en dat mensen die voor de liefde kiezen niet volledig lid kunnen zijn. De brochure geeft aan dat een duidelijk standpunt een christenhomo helpt.

De PvdA is van mening dat de stellingname van en de ontmoediging door de geloofsgemeenschap een (christen)homo niet helpt. Uit het onderzoek blijkt dat de ontmoediging kan leiden tot ernstige sociale en psychische klachten. Daarmee is het welzijn, gezondheid en de sociale veiligheid van burgers in de Hoeksche Waard in het geding.

Refererend aan één van de eerste besluiten van de gemeenteraad om een Regenbooggemeente te worden met als doel de (sociale) veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie te bevorderen, heeft de PvdA de volgende vragen aan het college:

  1. Weet het college op welke schaal geloofsgemeenschappen in de Hoeksche Waard soortgelijk ontmoedigend LHBTI-beleid voeren?
  2. Wat is het college van plan om de sociale veiligheid van LHBTI’ers in geloofsgemeenschappen te waarborgen?
  3. Welke mogelijkheden heeft het college om de (sociale) veiligheid van LHBTI’ers in de Hoeksche Waard te waarborgen?
  4. Is bij het college bekend of er in de Hoeksche Waard geloofsgemeenschappen zijn die een sociaal veilig LHBTI-beleid hebben?
het gebouw de Poort in Oud-Beijerland waar de kerkdiensten worden gehouden.

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren