Monumentale Mookhoekse linde wint provinciale boomverkiezing

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
De Monumentale Mookhoekse linde heeft dit jaar de provinciale boomverkiezing gewonnen en gaat nu meedingen voor de landelijke titel. Via www.deboomvanhetjaar.nl kan men daarvoor stemmen.(Foto's: Arie Pieters/'Fraxinus Excelsior')

Onder het motto ‘driemaal is scheepsrecht’ werd de monumentale Mookhoekse linde door de Hoeksche Waardse Bomenwerkgroep ‘Fraxinus Excelsior’ driemaal ingeschreven voor de provinciale verkiezing voor de ‘Boom van het Jaar’ en ditmaal gaat de statige linde met deze titel aan de haal. De linde is nu dus officieel ‘Boom van het jaar 2020’ in Zuid-Holland.

Maar feitelijk gaat het daarmee pas beginnen voor de boom, die dit eerste traject van deze verkiezing won, omdat hij uiteindelijk een ultieme overlever bleek te zijn. De linde overleefde heftige beschietingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, weerstond het aanstormende water tijdens de Watersnoodramp van 1953 en werd door acties van o.a. buurtbewoners gered toen de aanleg van de HSL spoorlijn door Mookhoek een bedreiging vormde voor de boom. Arie Pieters van ‘Fraxinus Excelsior’: ‘Wij gingen maar uit van het oude gezegde dat ‘driemaal scheepsrecht is’. En daarnaast geloofden wij natuurlijk dat de linde gewoon de beste kandidaat was, al is het alleen al vanwege die verschillende verhalen die ‘aan de boom kleven’. SBNL Natuurfonds heeft het initiatief genomen om ervoor te zorgen dat ook de verhalen achter Nederlandse bomen bekendheid krijgen. Bomen vertellen ons verhalen. Verhalen om gedeeld en steeds weer opnieuw verteld te worden. Door de plek waar ze staan, zijn bomen stille getuigen van menselijke emoties en verhalen ‘groot en klein.’ De verkiezing van de Europese Boom van het Jaar bestaat sinds 2011.

 

Stemmen voor de landelijke titel

De keuze voor de provinciale verkiezingen werd gemaakt door een vakjury bestaande uit: Frits Mohren, Gerbrand Bakker, Beatrix Kleuver, Paul Makken en Maaike Braz. In totaal waren er dit jaar 87 bomen ingeschreven. Nederland doet dit jaar voor de derde keer mee met de Europese Tree of the Year. De Nederlandse organisatie is in handen van SBNL Natuurfonds. En zoals gezegd; Nu gaat het voor de linde en de andere provinciale winnaars pas echt beginnen, want de landelijke winnaar zal door het publiek worden gekozen. Men kan vanaf 28 augustus zijn/haar stem op de linde uitbrengen via de website: www.deboomvanhetjaar.nl (Hier zijn alle prov. winnaars vermeld en die worden tevens gepubliceerd in dagblad Trouw.) Stemmen via de website kan tot 14 oktober 12.00 uur. Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior hoopt uiteraard dat de Hoeksche Waard massaal zal gaan stemmen!

Mocht de linde de landelijke verkiezing in de wacht slepen dan gaat hij in 2021 meedingen naar de Europese titel en ook dat zal dan weer een publieksprijs worden. Maar eerst die landelijke titel…. Op facebook heeft de Mookhoekse linde overigens ook alweer vier jaar een eigen pagina onder de titel: ‘De linde van Mookhoek’. Uiteraard is daar ook volop info over de verkiezing te vinden. En de verkiezing kan men ook via Instagram volgen: https://www.instagram.com/sbnlnatuurfonds/

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren