Junior karter Mika Bison uit Oud-Beijerland stormt naar razendknappe eerste podiumplaats in Formula Honda 9PK: P2!

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read
Foto Bas Kaligis/RaceXpress.nl

STRIJEN – Hij was zondag als Junior-rijder één van de jongste deelnemers tijdens de Formule Honda 9PK-race op het circuit van Strijen en toch werd hij brutaal tweede bij de Junioren. Karter Mika Bison uit Oud-Beijerland was dan ook wel een beetje verbaasd dat hij zo sterk gereden had. Daarbij hoorde dan ook de terechte beloning van zijn eerste podiumplaats in deze klasse!

Ik had zo’n beetje P5 verwacht”, zei een ietwat verbouwereerde Mika die uiteraard ‘heel blij’ was met zijn tweede plaats bij de Junioren. Dat de talentvolle Zuid-Hollander sterk zou zijn, was op zich trouwens niet eens zo verrassend. “Want dit is mijn thuisbaan, ik train hier heel vaak. We hadden dan ook snel de goede afstelling gevonden.”

Een beste prestatie aangezien Mikavernoemd naar tweevoudig wereldkampioen Formule 1 Mika Hakkinen bezig is aan pas zijn tweede volle jaar op buitenbanen. In 2015 begon hij met karten. Dat was op de binnenbaan van KCR in Roosendaal.

Foto Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Mijn vader en moeder keken heel vaak F1 en ik keek altijd methen mee. Op een gegeven moment vond ik de races een beetje saai worden, dus toen dacht ik: waarom ga ik niet zelf racen?”, legde Mika uit hoe hij erbij kwam te gaan karten. “Ik ben toen met mijn ouders naar Roosendaal gegaan om het eens te proberen. Ik vond het meteen erg gaaf: de snelheid, het geluid. En de competitie is echt heel close. Dat is spannend en dat maakt het echt heel erg leuk.

Na vier jaar op binnenbanen te hebben getraind en geracet – zo werd hij in 2018 Nederlands rookiekampioen NKH – maakte hij vorig jaar dus de overstap naar de buitenbanen. Mika sloot zich aan bij het topteam X-Pect Motorsport. Bij de Belgische equipemaakt hij grote stappen vooruit. “Ik vond rijden op buitenbanen leuker. Ik heb toen in Strijen meegedaan in een aantal clubraces. Het ging meteen aardig goed. Dat was nog met een dertien jaar oud motortje. Toen besloten we over voortaan op buitenbanen tegaan rijden.

Sindsdien komt hij uit in de Formule Honda 9PK-klasse. “Het gaat lekker”, zei Mika. De openingsrace van het seizoen in Genk ging al goed. Toen pakte ik de tiende plaats en nu dus P2. Dat is echt geweldig.” Hoe het kon dat hij in een paar weken tijd zo’n stap vooruit heeft gemaakt? “Ik heb veel getraind en ook veel goede rijderstips van het team gehad.

Die missen hun uitwerking niet, zo bewees Mika wel in de finalerace. Een spannende race trouwens, want Mika stond na de kwalificatierace gelijk in punten met de nummer één. Helaas moest hij door een waarschuwing in één van de kwalificatieracesop P2 beginnen. “Ik had ingehaald tijdens een gele vlag in detraining; ik had die vlag niet gezien”, legde hij uit. Daarna ging de start in de finale niet heel goed, maar door de binnenkant te verdedigen behield ik mijn tweede plaats.

Het bleef spannend. “De nummer één reed een beetje bij me weg, maar P3 zat telkens op mijn kont. Het was heel close. Omdat de nummer één te ver weg was, ben ik gaan verdedigen. Uiteindelijk ben ik op P2 over de finish gegaan. Het is mijn eerste podiumplaats in deze klasse. Dat is wel echt heel gaaf. Hopelijk lukt dat later dit seizoen nog een keer!”

Mika bedankt zijn ouders en Eddy en Tomas De Backer.

Mika Bison wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door diverse sponsoren

Kijk ook eens op de website van Mika: https://bison-racing.jimdo.com.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.