Nieuw boek van Arie Pieters uit ‘s-Gravendeel: Inzoomen op ‘s-Gravendeel in de jaren vijftig en zestig

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

In het nieuwe historische fotoboek van Arie Pieters uit ‘s-Gravendeel gaan we ditmaal terug naar het ‘s-Gravendeel van de jaren “50 en “60. Onder de titel ‘Inzoomen op ‘s-Gravendeel in de jaren “50 en “60’ wordt grotendeels het zelfde principe toegepast als bij de drie eerdere van zijn hand verschenen boekjes in de ‘Inzoomen’ serie, d.w.z. dat we bij de meerderheid van de oude foto’s letterlijk inzoomen op delen daarvan. Vaak gaat het er dan om specifieke gebouwen, personen, auto’s of delen van een straat beter in beeld te brengen.

In dit fotoboek, dat maar liefst 164 pagina’s omvat en meer dan 150 foto’s rijk is, gaan we inzoomen op hele bekende, minder bekende en ook zeldzame foto’s van ‘s-Gravendeel en Schenkeldijk in de jaren vijftig en zestig. De Watersnood komt voorbij, maar ook de winter van 1963, de nieuwbouw, geschenkwoningen van Zweden, het veer, maar ook volop gewone straatbeelden uit de jaren “50 en “60. En ook iets anders waar veel 50 plussers nog herinneringen aan hebben: Jeugdherberg Het Putven in Chaam. Dit laatste is gedaan puur omdat veel inwoners van o.a. ‘s-Gravendeel en Schenkeldijk nog herinneringen hebben uit hun schooltijd aan deze jeugdherberg. In de late jaren vijftig en in de jaren zestig en zeventig was het namelijk gebruikelijk dat men voor de schoolweek afreisde naar ‘Het Putven’. Eerst op de fiets, later met de touringcar. Ook komen meerdere, ooit hele markante, maar nu alweer lang geleden gesloopte panden voorbij in het boek.

Nieuwbouw alweer vervangen

Wat ook opvalt als we door ‘Inzoomen op ‘s-Gravendeel in de jaren “50 en “60′ bladeren is dat veel van de naoorlogse nieuwbouw uit de jaren vijftig en beginjaren zestig ondertussen alweer is vervangen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veel huizen in De Nest, maar ook in de Hiesveldstraat en de In ’t Veldstraat. De 150 foto’s zijn aangevuld met enkele bij deze periode passende, oude advertenties. Iets dat ook al gebeurde in de drie eerdere, ‘algemene’ ‘Inzoomen op het verleden’ boekjes. Dan komen o.a. zaken voorbij zoals sigarettenreclame, want in die jaren had men bij feestjes altijd sigaren en sigaretten op tafel staan voor de bezoekers. ‘Inzoomen op ‘s-Gravendeel in de jaren “50 en “60 is in de regio uiteraard verkrijgbaar (en te bestellen) via de regionale boekwinkels, zoals ‘Bij Arie lees, schrijf & kadoshop’ en Bruna v. d. Hoek. Direct online bestellen, voor wie b.v. buiten de regio woonachtig is kan altijd via Mijnbestseller.nl Prijs: €16,00. ISBN: 9789403608624


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.