Succesvolle online Duurzaamheidsdag voor ondernemers uit de Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read
Presentatrice Jantien van den Berg, wethouder Paul Boogaard, wethouder Huibert Steen en Jan Wim van Wijngaarden van Ondernemersvereniging Hoeksche Waard. - Foto Gemeente Hoeksche Waard

Ook dit jaar organiseerde gemeente Hoeksche Waard samen met Ondernemersvereniging Hoeksche Waard (OHW), Energieke Regio, provincie Zuid-Holland en Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden een Duurzaamheidsdag voor ondernemers. Dit jaar vond het plaats op vrijdag 9 oktober. Ondernemers konden het flitsende evenement online bijwonen.

 

Vanuit MFA De Boezem & Co in Oud-Beijerland werd op vrijdag 9 oktober een programma over ‘Circulair Ondernemen als succesvol verdienmodel’ opgenomen en live uitgezonden. Ruim 100 deelnemers volgden live de uitzending over circulaire economie. Net als bij het voormalige tv-programma De Wereld Draait Door inspireerden verschillende tafelgasten het online publiek met hun verhalen, praktische tips en tafeldiscussies. Deelnemers konden online meediscussiëren, er werden stellingen voorgelegd, men kon kijkersvragen stellen en ideeën aandragen. Dat zorgde voor een dynamisch programma.

 

De presentatie was in handen van Jantien van den Berg

Jantien kent de Hoeksche Waard goed en heeft er lange tijd gewoond. Ze is voorzitter van het bestuur van Green Businessclub Nederland. Eerder dit jaar organiseerde ze nog een symposium rondom circulaire economie. Vrijdag kwamen onderwerpen zoals circulair bouwen, kringlooplandbouw en Hoeksche Waardse samenwerkingen aan bod in de live uitzending.

Veel ondernemers willen starten met circulair ondernemen

Wethouders Huibert Steen en  Paul Boogaard waren aanwezig als tafelheren. Aan het einde van de uitzending keken zij terug op het programma. Wethouder Steen: “De energie, creativiteit en innovatie druipt ervan af bij de ondernemers die aanwezig zijn bij deze bijeenkomst.” Wethouder Boogaard beaamt dat: “Zeker, en je ziet dat in deze periode ook de mooiste ideeën geboren worden. Mijn advies is dan ook: kijk of je in deze tijd iets aan circulaire economie kunt doen; juist nu.” Andere tafelgasten waren: Jan Wim van Wijngaarden (OHW) en Jaap Willem Eijkenduijn (Energieke Regio). Jan Wim vulde aan: “Het was een positieve bijeenkomst. Veel ondernemers willen starten met circulaire economie. De Ondernemersvereniging Hoeksche Waard kan hierbij faciliteren en wij hopen dat de overheid ook een bijdrage kan leveren.”

 

Gastsprekers waren David van Lynden, programmamanager circulaire economie bij Rabobank Nederland, Marleen Gulden, ecopreneur, en Sandra Nap over biobased bouwen. Zij en de andere tafelgasten inspireerden het online publiek met hun verhalen en praktische tips. Daarnaast presenteerden verschillende circulaire ondernemers uit de Hoeksche Waard zich via filmpjes.

 

Als we echt circulair willen werken, moeten we dat met elkaar doen
Wethouder Duurzaamheid, Huibert Steen, kijkt terug op een succesvol online evenement. In een kijkerspoll met de vraag ‘Ik heb een concreet idee over hoe ik circulariteit kan gaan toepassen in mijn bedrijf’ antwoordde 82 procent van de deelnemende ondernemers bevestigend. Een score waar de wethouder erg blij van werd. “In een circulaire economie behouden grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde. Dit betekent dat als we echt circulair willen werken, we dat met elkaar moeten doen. In dat licht is het dan natuurlijk enorm positief om te zien en horen hoeveel ondernemers hier al mee bezig zijn.”

De uitzending van 9 oktober 2020 is hieronder terug te kijken.

 

Wat is duurzaam ondernemen?

Duurzaam ondernemen gaat voor een groot deel om het hergebruiken van producten, grondstoffen en materialen. Door deze zo lang mogelijk in omloop te houden, wordt het milieu ontzien. Dit noemen we een circulaire economie. Daarnaast levert een circulaire economie een belangrijke bijdrage aan de CO2-vermindering. En zorgt deze voor het ontstaan van nieuwe markten, werkgelegenheid en nieuwe verdienmodellen. Ondernemers die vragen hebben over circulair ondernemen aan de gemeente kunnen contact opnemen met de adviseur Circulaire economie van de gemeente, Monique van Lent. Zij is te bereiken via 14 0186 / 088 – 647 15 98 of e-mail  [email protected]. Ondernemers die vragen hebben aan de Ondernemersvereniging Hoeksche Waard kunnen een e-mail sturen naar [email protected].


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren