Hoeksche Waardse schrijfster Marja Visscher brengt derde deel van De Badhoeve-trilogie uit

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read

HOEKSCHE WAARD – Op dinsdag 10 november a.s. verschijnt bij uitgeverij Zomer & Keuning het derde deel van de Badhoeve-trilogie getiteld ‘Een schone getuigenis’. De trilogie werd geschreven door de auteur Marja Visscher. Ook nu dook zij voor deze historische romans weer de archieven in en ontdekte een stukje puur Hollandse historie in de drooglegging van het Haarlemmermeer rond 1839. Omdat zij als auteur ook altijd op zoek is naar een bijzondere vrouw als hoofdpersoon vond zij deze in het Amsterdamse wonderkind en later bekende componiste en pianiste Hermina Maria Dijk.

‘Daarbij had ik het geluk, dat Hermina een bijzondere man trouwde namelijk de Amsterdamse jurist mr. Jacob Amersfoordt. Nadat zijn eerste vrouw in het kraambed stierf legde hij zijn praktijk neer en kocht grond in de zojuist drooggelegde Haarlemmermeerpolder, hij bouwde daar aan een landgoed dat de naam ‘De Badhoeve’ meekreeg (het latere Badhoevedorp), ’ vertelt Marja. ‘Wie had kunnen denken dat toen ik het laatste deel schreef waarin een pandemie heerste, we nu, bijna twee eeuwen later, ook in een dergelijke situatie zouden belanden.’

In het eerste deel verliest advocaat Jacob Amersfoordt (1817) zijn vrouw in het kraambed. Door verdriet en gemis gooit hij het roer om. Hij sluit zijn woning aan de Prinsengracht voor een reis met zijn boot. Op het rustige water maakt hij plannen om grond te kopen in de zojuist drooggelegde Haarlemmermeerpolder. Hij heeft een landgoed voor ogen met de meest moderne landbouwmechanisatie. Teruggekomen in Amsterdam ontmoet hij tijdens een concert de bekende componiste/pianiste Hermina Dijk (1821). Diep geëmotioneerd door haar spel zoekt hij haar na afloop op. Er ontstaat al snel een liefdesrelatie. Maar de geëmancipeerde Hermina voelt er weinig voor om de concertzalen los te laten. Een toekomst als boerin op het landgoed De Badhoeve is een weinig aanlokkelijk uitzicht. Wanneer Jacob alleen nog aandacht lijkt te hebben voor de ontwikkeling van het landgoed vlucht Hermina naar Parijs. 

In deel twee beheren landeigenaar Jacob Amersfoordt en de componiste/pianiste Hermina Dijk samen het landgoed De Badhoeve. Hoewel Hermina de concertzalen niet kan loslaten, heeft zij toch ook de sociale zorg van het personeel op zich genomen. Maar liefst vijftig gezinnen die in de arbeidershuisjes op het landgoed wonen. Op een dag ontdekt zij dat Jacob in het geheim zijn vroegere huishoudster Anna en haar zoon Daniël ontmoet. Door het uitblijven van eigen kinderen ziet Jacob in Daan zijn opvolger op De Badhoeve. Maar welke rol is er voor Anna weggelegd en hoe kijkt de jonge Daniël naar zijn toekomst? Kan Hermina het pionierswerk en haar zorgen om de armenkolonie die zij bezoekt nog wel aan? Dan breekt er brand uit in een van de armenhutten, er valt een slachtoffer.  Daarna wordt er veel duidelijk.

Dit derde en laatste speelt in het jaar 1865. Een rampspoed trekt over Nederland en dus ook over De Badhoeve. Malaria, veepest, tyfus en cholera, teisteren het platteland en zeker de vochtige, lagergelegen Haarlemmermeerpolder. Jacob inmiddels ook burgemeester en Hermina doen alles om de ziekten te bestrijden. De manege wordt ingericht als noodhospitaal. Dag en nacht zijn beiden bezig om levens te redden. Kleding en beddengoed worden verbrand en secreten over de sloot worden afgebroken om besmetting te stoppen. Als burgemeester laat Jacob met speciale verordening tijdens de veepest hele kuddes slachten. Dat valt slecht bij de boeren. Zij graven stiekem geslacht vee op en verkopen besmet vlees aan slagers in Amsterdam. Hermina geeft liefdadigheidsconcerten en probeert de nabestaanden een hart onder de riem te steken. Het sterftecijfer in het noodhospitaal stijgt en de druk op Jacob en Hermina wordt groter en groter. Gaan ze het samen redden?

Dit derde deel van De Badhoeve-trilogie Een schone getuigenis is te koop bij iedere boekhandel tegen € 17,50. Het is net als de andere twee delen een luxe gebonden uitgave met harde omslag en leeslint. De boeken zijn ook als e-boek verkrijgbaar tegen € 7,99. De trilogie is een uitgave van Zomer & Keuning en geschreven door Marja Visscher.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren