Constructief Hoeksche Waard wil de hondenbelasting afschaffen

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
De hond van de redactie van Hoeksch Nieuws ligt al op de wacht voor de controleur - Foto Hoeksch Nieuws

HOEKSCHE WAARD – Al sinds de Middeleeuwen wordt er hondenbelasting geheven. Het werd ingevoerd om de overlast van met name zwerfhonden te beperken en om de verspreiding van hondsdolheid tegen te gaan. Daarnaast zag de overheid er, in de tijd dat de hondenkar als transportmiddel werd gebruikt, een middel in om transportbelasting te kunnen heffen. Het behoeft geen toelichting dat deze argumenten anno 2020 absoluut niet meer relevant zijn. Waarom dan toch nog deze belasting blijven heffen?

Werner de Jong van CHW

Tegenwoordig wordt ervan uitgegaan dat de heffing van hondenbelasting is gerechtvaardigd om de overlast van hondenpoep terug te dringen, vanuit het beginsel de vervuiler betaalt. Dat is echter ook niet zo, want het bedrag verdwijnt in de post algemene middelen en wordt dus voor andere doeleinden gebruikt. Dit is niet uit te leggen aan hondenbezitters.

Een hond vermindert ook de eenzaamheid en klachten onder ouderen en andere eenzame inwoners. Daar wilden wij ons toch ook voor inzetten? Dit stimuleer je niet door belasting te heffen bij mensen die het meestal niet breed hebben met slechts een kleine AOW en torenhoge kosten.

Constructief Hoeksche Waard zet zich al geruime tijd in om deze onzinnige belasting afgeschaft te krijgen. Wij zijn van mening dat een gemeente zich niet in strijd met de wet Gelijke Behandeling mag gedragen, want waarom wordt er dan niet belasting geheven voor mensen die met paarden en met katten in de openbare ruimte vertoeven? Die poep wordt door de vervuilers nooit opgeruimd.In Nederland is al 45% van de gemeenten hiervan doordrongen en heffen daardoor geen hondenbelasting meer. Wanneer volgt de Gemeente Hoeksche Waard?

Het struikelblok is altijd dat er ergens bezuinigd moet worden om de afschaffing van deze belasting te kunnen opvangen. Het gaat om een bedrag van 600.000 euro, die naar onze mening gemakkelijk ergens anders vandaan gehaald kan worden. De Gemeente Hoeksche Waard geeft namelijk meer dan 32 miljoen euro uit aan overheadkosten. Dat is onevenredig veel meer dan andere gemeenten. Dat komt voor een groot deel door het alsmaar duur inhuren van personeel en tegen grote bedragen uitbesteden van werkzaamheden en onderzoeksprojecten. Zo heeft het onderzoek naar verborgen armoede bijvoorbeeld 36.000,- euro gekost en de armoede is nog steeds verborgen? En dat allemaal terwijl we een veel groter ambtenarenapparaat hebben dan aanvankelijk na de herindeling gepland was. In dit opzicht gaat er dus iets niet helemaal goed bij de gemeente. Er moet op deze post overhead makkelijk een paar miljoen euro bezuinigd kunnen worden. Die 600.000,- euro zijn daarmee makkelijk op te vangen, waardoor je geen gat in de begroting krijgt als je geen hondenbelasting meer heft. In plaats daarvan krijg je veel sympathie terug van de inwoners.

Dit college en deze coalitie is jammer genoeg bijzonder conventioneel en niet vooruitstrevend ingesteld wat ten koste gaat van het algemeen belang. Dat is de afgelopen tijd wel gebleken na diverse debatten. Wanneer stappen zij over hun eigen schaduw heen of wordt het gewoon tijd voor nieuwe verkiezingen, zodat de inwoners weer aan het woord komen?

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren