Vwo-leerlingen CSG Willem van Oranje in debat tijdens speciale MUNO-editie

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Het brainstormen voor een goed debat - Foto Munu

OUD-BEIJERLAND – Traditiegetrouw staat CSG Willem van Oranje dezer dagen weer in het teken van MUNO,  Model United Nations Oud-Beijerland. Tijdens deze drie dagen komen de vwo 4- en 5-leerlingen die tweetalig onderwijs (tto) volgen netjes in pak op school en simuleren samen verschillende delen van de Verenigde Naties. Dit belooft drie dagen vol debat, stellingen verdedigen en natuurlijk strak gekleed op school komen.


De leerlingen begonnen de dinsdagmiddag met een algemene opening waar ons goede doel, Amnesty International online aanwezig was. Omdat het thema van dit jaar ‘Global politics and Human Rights’ is, hebben wij gekozen om hun uit te nodigen. Amnesty International  vertelde waarvoor ze strijden en hoe onze leerlingen mee konden helpen met hun strijd tegen het schenden van de rechten van de mens.

Met MUNO worden scholen altijd uitgenodigd om mee te doen. Voorgaande jaren sloten buitenlandse scholen zich aan en bleven leerlingen overnachten bij gastgezinnen. Dit jaar is dat vanwege het corona-virus niet mogelijk. Toch is het wel gelukt om leerlingen van  het Penta College Jacob van Liesveldt uit Hellevoetsluis erbij te betrekken. Zij volgen MUNO online, zowel voor hen als voor De Willem een nieuwe ervaring.

Het thema van dit jaar is ‘Global Politics and Human Rights’. Dit onderwerp staat steeds centraal bij het debat in de verschillende commissies. Zij richten zich onder meer op veiligheid, economie, milieu en mensenrechten. Donderdagmiddag 19 november worden alle debatten afgerond met een eindconclusie. De beste debaters krijgen tijdens een speciale ceremonie nog een certificaat uitgereikt.

Naast het stevig debatteren is er natuurlijk ook ruimte voor wat minder serieuze zaken. Het MUNO-personeel gaat elke afdeling langs om de mooist geklede jongens en meiden te fotograferen, waarna de deelnemende leerlingen kunnen kiezen wie de best geklede is. Daarnaast gaan ze langs elke jongen voor de mooiste das en langs elk meisje voor de hoogste hakken. De winnaars krijgen een mooie prijs. Bovendien is er een loterij om geld op te halen voor Amnesty International, waarbij winnaars ook prijzen kunnen winnen, zoals gift vouchers of een Rituals pakket.

Door een sponsor konden we een gezellige afsluiter organiseren die binnen de corona maatregelen vallen. Zij hebben er voor gezorgd dat we genoeg snacks krijgen om onze leerlingen blij mee te maken.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren