Chimyung Kwan Hapkido sluit net op tijd het jaar af met coronaproef examen

Redactie Hoeksch Nieuws
8 Min Read
Tekst: Anoeska Koch-van Dam en Foto: Wim Goes

Oud-Beijerland – Vrijdag 11 december heeft Chimyung Kwan weer Hapkido examens gehouden  in sporthal “Het Pluspunt” in Oud-Beijerland. Een bijzonder examen in een bijzonder jaar aangezien het examen geheel volgens de coronaregels is uitgevoerd. Hapkido bestaat voornamelijk uit fysieke training met anderen en door de coronaregels is fysiek contact momenteel niet toegestaan. De examenkandidaten hebben alle technieken moeten visualiseren volgens de Jungki Kwan Hapkido methode.

Hapkido zonder fysiek contact

Visualiseren van de technieken is één van de methodes die de leden van de Hapkidoschool nu gebruiken om te kunnen trainen. En ook op deze manier heeft het examen dit jaar doorgang kunnen vinden. Nico Vermaas, oprichter en trainer bij Chimyung Kwan, is ontzettend trots op zijn leden en zijn sportschool. “Het is een enorme uitdaging om op deze manier examen te kunnen doen. Door te visualiseren ‘denkt’ je brein dat het echt gebeurt en train je je brein en lichaam. Het laat je goed nadenken over waar de handen, de schouders en de balans van je tegenstander zich bevinden. Visualiseren van de Hapkido technieken is niet makkelijk en kost veel energie. Het is een krachtige methode om actief bezig te blijven met Hapkido zonder het fysieke contact”.

Traditioneel Hapkido examen 

Het eerste deel van het examen was een warming-up met daarna alle stoot- en traptechnieken, die door iedereen individueel zijn uitgevoerd. Na een korte pauze was het tweede deel van het examen aan de beurt. Alle Hapkidotechnieken zijn individueel gevisualiseerd van gele band tot en met blauwe band. Dit is een ware prestatie van de kandidaten omdat dat niet makkelijk is.

Iedereen heeft hard getraind op het visualiseren van de technieken. Met het examen hebben de kandidaten laten zien dat ze hun technieken goed kunnen uitvoeren voor de kleur band die ze willen behalen. Ook met het visualiseren van de technieken kun je de bewegingen van de bevrijdingstechnieken, weerbaarheidstechnieken, worpen en gewrichtsklemmen duidelijk zien. Uiteraard blijft fysiek contact nodig om de Hapkido technieken compleet en effectief te maken.

Alle 13 leden van Chimyung Kwan kunnen terug kijken op een mooi examen. Iedereen heeft het fantastisch gedaan en is voor zijn/haar band geslaagd. Er waren examens voor de gele band, oranje band, groene band en blauwe band. Hoe hoger de kleur band, hoe meer technieken er gevisualiseerd moesten worden. Ook kregen de leden een aantal theoretische vragen over de historie van Hapkido. Nico Vermaas vertelde de leden ook over het ontstaan van Hapkido, waar het vandaan komt en hoe Grootmeester Lim, Hyun-Soo hier een grote rol in speelt.

Chimyung Kwan is trots op alle leerlingen die hard trainen om de technieken en principes, volgens de Jungki Kwan Hapkido methode, te leren. Iedereen wil hiermee zijn eigen doel bereiken en het beste uit zichzelf halen. Met het behalen van de nieuwe kleur band en het certificaat is dat doel weer een stap dichterbij.

Creativiteit op de proef gesteld

Vanaf maart dit jaar werd alles anders door corona. De Hapkidoschool is een moeilijke tijd ingegaan. Wekenlang geen trainingen met elkaar en dat betekende ook elkaar lange tijd niet zien en spreken. Voor de meeste leden was dit erg moeilijk. Niet alleen het gemis van de Hapkido trainingen maar ook het sociale contact dat er op dat moment niet was en het plezier met elkaar, speelt hierbij een belangrijke rol.

Maar Chimyung Kwan heeft niet stil gezeten. Er werd contact met elkaar gehouden via whattsapp. Ook zijn er filmpjes gemaakt van de technieken zodat alle leden ook thuis konden blijven oefenen met het visualiseren van de technieken. In mei zijn er voorbereidingen getroffen om toch de trainingen weer op te pakken. Rekening houdend met de coronamaatregelen en om het veilig sporten voor alle leden te waarborgen, werd alle creativiteit aangesproken om dit verantwoord te kunnen doen. Dat is allemaal gelukt. Chimyung Kwan heeft zelfs in deze moeilijke periode nog aanmeldingen van nieuwe leden binnen gekregen.  Ook in juni hebben ze het 5-jarig jubileum van de club gevierd met alle leden. Een gezellige dag met bijzondere en dankbare momenten.

Chimyung Kwan Hapkido school gaat gewoon door en blijft groeien, ook in deze moeilijke tijd. De leden zorgen met elkaar voor een veilige en prettige sfeer binnen de club. Iedereen is altijd behulpzaam en respectvol naar elkaar toe. Hapkido is hard trainen maar ook heerlijk ontspannen en veel plezier met elkaar!

Hapkido leren

Hapkido is een zeer veelzijdige Koreaanse zelfverdedigingskunst. met diverse been-, stoot- en bloktechnieken, gewrichtsklemmen, valbreken, rollen en ontwapenen van je tegenstander. Hapkido is 100% gericht op zelfverdediging. Hapkidoschool Chimyung Kwan hecht veel waarde aan het overbrengen van de oorspronkelijke technieken. Hapkido is een complete en uitgebreide martial art die iedereen iets te bieden heeft.

Bij Hapkido wordt gebruik gemaakt van het cirkelprincipe. Hierbij verander je de aanval van je tegenstander, door een cirkelbeweging te maken, waardoor de kracht van de aanvaller verzwakt. Door de cirkelbeweging breng je je tegenstander uit balans en kan je zijn/haar kracht overnemen. De cirkelbeweging kan ook gebruikt worden om uit een greep van je aanvaller te ontkomen. Voor deze cirkeltechnieken hoef je niet sterk te zijn.

Met Hapkido leer je ook op een leuke, serieuze manier werken aan je conditie en balans. Je leert om instinctmatig te reageren op de bewegingen van iemand anders (tegenstander). De technieken vanuit Hapkido worden regelmatig gecombineerd met technieken uit de Ki-trainingen. Hapkido is geschikt voor iedereen, met of zonder sportachtergrond.

Hapkido is een leerzaam project waar je veel tijd en energie in moet steken. Maar je haalt er ook veel voldoening uit voor jezelf en met anderen. Hapkido bestaat uit veel meer dan alleen maar conditie opbouwen en technieken leren. De training verbetert fysiek je behendigheid, lenigheid en kracht. Mentaal versterkt het je eigenwaarde, weerbaarheid en zelfvertrouwen.

Chimyung Kwan vind sportiviteit, plezier, zelfbewustzijn, zelfontwikkeling, wederzijds respect, veiligheid en de sfeer binnen de club erg belangrijk. Door samen te trainen, leer je met elkaar omgaan en op elkaar te vertrouwen. Dit versterkt het groepsgevoel en de verbinding die je samen opbouwt. Je gaat nieuwe uitdagingen aan waardoor je discipline en wilskracht verbetert.

Nico Vermaas, trainer van Chimyung Kwan, geeft Hapkido trainingen in Oud-Beijerland en Westmaas. Op maandagavond in sportzaal De Lindehoeve in Oud-Beijerland, woensdagavond in sportzaal Het Koetsveld in Westmaas (gecombineerde les met Budofit) en vrijdagavond in sportzaal Het Pluspunt in Oud-Beijerland.

Iedereen kiest een sport die aansluit bij zijn/haar sterke kanten of kwaliteiten. Wil jij graag sporten maar weet jij niet goed wat bij je past? Kom dan eens een proefles mee doen met Hapkido en ontdek zelf of het iets voor je is. Aanmelden kan via de website: www.hapkidohoekschewaard.nl


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren