Waarom een gezonde darmflora belangrijk is voor je gezondheid 

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read
Foto Noordzij

Wist jij dat er triljoenen bacteriën leven in je darmen? Bij elkaar wegen ze zo’n 2 kilo! Al die bacteriën bij elkaar noemen we de darmflora. Deze gasten in ons lichaam leven van wat wij eten. Ze helpen ons bij de voedselvertering en produceren enzymen en belangrijke vitamines. In dit artikel legt Romy, van Gezondheidspraktijk Noordzij, je alles uit over je darmflora en het belang ervan voor je gezondheid. 

De belang van de darmflora Bijna alle bacteriën hebben een taak in de darmen. De belangrijkste functies zijn het afbreken en het opnemen van voedingsstoffen, maar ook het aanmaken van vitaminen, mineralen en aminozuren. Ze vormen samen een beschermende verdedigingslinie tegen mogelijke binnenkomende schadelijke ziektekiemen. Zo zijn er diverse ziekte veroorzakende bacteriën die dagelijks in je darmstelsel terecht komen en die zich niet te veel mogen vermenigvuldigen zodat wij langer gezond kunnen blijven. 

Balans

Een onevenwichtige verhouding binnen de darmflora, waarbij ziekmakende bacteriën in te grote aantallen aanwezig zijn, wordt in verband gebracht met het ontstaan van overgewicht, diabetes, darmziekten, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. De ziekmakende bacteriën vermenigvuldigen zich binnen een korte periode wanneer zij in aanraking komen met grote hoeveelheden koolhydraten welke zich in grote mate bevinden in ons huidige voedingspatroon zoals brood, crackers, pasta, aardappelen, vruchtensappen, ontbijtgranen, koekjes en koeienzuivelproducten. Daarnaast speelt stress, alcoholgebruik en antibiotica ook een grote rol bij de vermeerdering van ziekmakende bacteriën. 

Klachten

Mensen met een onevenwichtige darmflora lijden vaak aan allerlei (vage) gezondheidsklachten zoals: Prikkelbare Darm Syndroom, gasvorming, winderigheid, obstipatie, opgeblazen gevoel, krampen, hoofdpijn, huiduitslag, vermoeidheid, depressies, angststoornissen, stemmingswisselingen, jeuk, terugkerende schimmelinfecties, ongewone slijmproductie en nachtelijk zweten. Naast deze klachten heeft een onevenwichtige darmflora nog meerdere gevolgen: de immuun functie van de darm zelf vermindert doordat het vermogen om tegen ziekmakende bacteriën en gisten te vechten afneemt. Zo ontstaat op den duur een vicieuze cirkel, met nog meer onbalans en een nog grotere beschadiging van de darmwand tot gevolg en een vergrote kans op het ontwikkelen van diverse ernstige ziekten. 

Door een beschadiging aan de darmwand ontstaan voedingstekorten in het lichaam (vitaminen- en mineralentekorten). Door een steeds groter wordende onbalans in je darmflora zijn de darmen niet meer in staat om voldoende voedingsstoffen op te nemen en te transporteren. Het eindresultaat: je wordt sneller moe, prikkelbaar, hebt last van stemmingsschommelingen en je bent vatbaarder voor virussen en bacteriën. 

Voedingsadvies

Uit vele onderzoeken is gebleken dat het gebruik van pro- en prebiotica de evenwichtigheid in de darmen herstelt. Voordat je begint met het gebruik hiervan is het wel aan te raden contact op te nemen met een specialist. Naast het gebruik van pro- en prebiotica is het aan te raden om te minderen met de inname van aardappels, frisdranken, granen (zoals brood, crackers, koekjes etc), bewerkte voedingsmiddelen, vruchtensappen, plantaardige oliën en suiker. 

Heb jij (wel eens) last van de bovengenoemde klachten? Bij Gezondheidspraktijk Noordzij kunnen we, door middel van een uitgebreid bloedonderzoek, meten of jouw darmflora in of uit balans is. Naast deze waarden wordt er ook gekeken naar vitaminen- en mineralentekorten, hormonen en voedingsintoleranties. Aan de hand van de uitslag kunnen wij jou adviseren en begeleiden op het gebied van voeding en suppletie. Tot 15 februari ontvang je bovendien 10% korting op het bloedonderzoek. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. 

Gratis e-boek

Download nu mijn gratis e-boek: In 10 stappen blijvend afvallen! In dit e-boek ga je leren hoe je inzicht verkrijgt in je leefstijlpatronen en leer je af te rekenen met belemmerende denkpatronen die jouw weg naar een gezonder leven in de weg staan. Aan de hand van opdrachten, wetenschappelijk bewezen methoden en mijn eigen ervaring, gaan we samen de stappen maken die ervoor zorgen dat jij nieuwe blijvende gezonde leefstijlgewoonten creëert. 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren