Gezondheidspraktijk Noordzij: Blijvend afvallen door bewust eten

Redactie Hoeksch Nieuws
7 Min Read
Foto Romy Noordzij

Eet jij bewust, echt met volle aandacht? Neem jij de tijd om te eten? Proef jij de smaken en de structuur van alles wat je eet? Veel mensen eten onbewust en hebben daardoor geen controle over hun eetgedrag. Ze eten te veel, te vaak en ongezond. Als je onbewust eet, sta je er niet bij stil en besef je niet wat je doet. Je propt onbewust een hele zak chips naar binnen of eet tot je buikpijn krijgt. En dat is natuurlijk niet wat je wilt. 

Wanneer je echter bewust eet heb je meer aandacht voor het nu. Je eet vaak gezonder en geniet er meer van. Je eet niet uit emotie, maar om je lichaam te voeden. Mensen die bewust eten hebben vaak een gezondere leefstijl en zijn beter in contact met hun lichaam. 

Hoe vergroot je je bewustzijn? 

Het vergroten van je bewustzijn is niet moeilijk. Volg de onderstaande stappen om je bewustzijn te vergroten. 

  • Word je bewust van je lichaam. Vergroot het contact met je lichaam door je naar binnen te keren. Ga in een rustige omgeving zitten en sluit je ogen. Focus je nu op je voeten. Wat voel je? Spanning? Of juist een ontspannend gevoel? Ga nu door naar je onderbenen, je bovenbenen, je buik, borst, schouders, nek en hoofd. Stop bij elk lichaamsonderdeel en ervaar je op de fysieke sensaties die ervaart. 
  • Word je bewust van je emoties. Ga weer zitten in een rustige omgeving. Sluit je ogen en richt je aandacht op je hart en je gedachten. Welke emoties komen er in je op? Probeer niet te oordelen, observeer ze, accepteer ze en laat ze tot slot weer voorbijgaan. 
  • Word je bewust van je eetgedrag. Zoek een rustige omgeving op en sluit je ogen. Ga vervolgens elk eetmoment na die jij op een dag neemt. Begin bij het ontbijt, je tussendoortje, je lunch en ga zo verder. Op welke momenten eet je onbewust? Grijp jij bijvoorbeeld s’avonds naar ongezonde snacks? Of zijn jouw hoofdmaaltijden te groot? Houd de volgende dag een eetdagboek bij. Noteer precies wat en hoeveel je eet/drinkt. Schrijf ook de situatie op, hoe je je voelt en of je het bewust of onbewust at. 

Adviezen om bewuster te eten 

Wanneer je je aandacht op eten vestigt, zal dit je helpen om bewuster te gaan eten. Dit geldt niet alleen voor wat je eet, maar ook hoe snel je eet en hoe je je voelt als je eet. De volgende adviezen kunnen je op weg helpen naar bewuster eetgedrag: 

  • • Eet alleen als je écht honger hebt. Geef je hongergevoel voordat je wat eet een cijfer tussen de 0 en 10. Luister naar je lichaam en leer je hongersignalen kennen. Dit is de basis van bewust eten. 
  • • Wees met volledige aandacht bij het eten. Eet dus in een rustige omgeving zonder afleiding. 
  • • Begin met een niet al te grote portie, bijvoorbeeld een half bord vol of zelfs een kleiner bord. Als je dat op hebt, neem je even de tijd om na te gaan hoeveel honger je nog hebt. Geef je hongergevoel een cijfer tussen de 0 en 10. Wanneer je nog honger hebt, drink eerst een beetje water voordat je verder eet. Geen honger? Ga van tafel en ruim het eten op. 
  • • Geniet van de smaak van elke hap door op de smaak te letten en wat langer te kauwen dat je gewend bent. 
  • • Wees je ervan bewust dat je eetlust wordt aangewakkerd door dingen die vet, zout en zoet smaken. Je eetlust wordt onderdrukt door bittere voedingsmiddelen. Je zou voor het eten een slokje water met een scheutje grapefruitsap kunnen drinken. 
  • • Eet in een langzamer tempo dan hoe je normaal eet. Dit bevordert je spijsvertering. Vul je vork of lepel niet voordat je de vorige hap hebt doorgeslikt. 
  • • Vul je maag voor ongeveer twee derde (neem twee derde van de portie waar je normaal gesproken vol van zit). Als je dit punt hebt bereikt ga je van tafel en ruim je af. 

Probeer deze adviezen uit, zonder verwachting of vooroordeel. Het is niet moeilijk om bewuster te eten, maar veel mensen met overgewicht zijn het contact met hun lichaam kwijtgeraakt. Keer naar binnen en leer je lichaam stapje voor stapje beter kennen. Maak er simpelweg een gewoonte van om deze adviezen toe te passen en je zult je steeds meer bewuster worden – op natuurlijke wijze. 

Samen blijvend afvallen? Dit artikel is geschreven door Romy Noordzij, eigenaresse en natuurvoedingsdeskundige bij Gezondheidspraktijk Noordzij. Romy helpt je graag naar blijvend minder gewicht en minder klachten met behulp van de juiste voedings- en leefstijladviezen. Maak een vrijblijvende afspraak voor een kennismakingsgesprek en start met een nieuwe fase in je leven. Een fase waarin jij de regie neemt over je eigen gezondheid en geluk. 

Gratis e-boek

Download nu mijn gratis e-boek: In 10 stappen blijvend afvallen! In dit e-boek ga je leren hoe je inzicht verkrijgt in je leefstijlpatronen en leer je af te rekenen met belemmerende denkpatronen die jouw weg naar een gezonder leven in de weg staan. Aan de hand van opdrachten, wetenschappelijk bewezen methoden en mijn eigen ervaring, gaan we samen de stappen maken die ervoor zorgen dat jij nieuwe blijvende gezonde leefstijlgewoonten creëert. 

Klik >> hier om het e-boek te downloaden. 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren