Buurtgezinnen helpen elkaar met alledaagse dingen

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

Stel het loopt even niet zo lekker in uw gezin. U maakt zich zorgen, u bent moe en heeft behoefte aan een moment voor uzelf, en u zou best weleens willen overleggen met een andere ouder. Dan kan Buurtgezinnen een uitkomst zijn. Gewoon een gezin in de buurt, waarmee u de zorg voor uw kind(eren) kunt delen.

In de Hoeksche Waard willen we dat ieder kind de kans krijgt om gezond, fijn, kansrijk en veilig op te groeien. Hiervoor is een sterke basis nodig; het netwerk rondom de ouders en het kind (het gezin). Sommige gezinnen kunnen helaas niet op een eigen netwerk steunen en doen daardoor een beroep op het professionele zorgaanbod. Om ouders te ondersteunen hun netwerk uit te breiden en de professionele zorg, waar mogelijk, te voorkomen starten we in de Hoeksche Waard met het initiatief Buurtgezinnen.

Buurtgezinnen versterkt het (informele) netwerk rondom ouders en kinderen
Hiermee wordt voorkomen dat de problemen in een gezin verergeren en kinderen in de knel komen. Wethouder Joanne Blaak- van de Lagemaat (wethouder Jeugd en Inclusieve samenleving): “In de Hoeksche Waard kijken we naar elkaar om. Zijn we er voor elkaar. Ook willen we dat kinderen hier prettig op kunnen groeien in hun eigen gezin. En met dit initiatief komen die beide zaken samen. Daar ben ik blij mee.”

Buurtgezinnen is gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen
Gezinnen die een lastige periode doormaken (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Zo krijgen kinderen wat extra aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp die gegeven wordt, is alledaags en vriendschappelijk. Vraag- en steungezin maken onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen afspraken over de steun. Het kan bijvoorbeeld gaan om een wekelijkse speelafspraak, een weekend logeren, hulp bij de keuze voor een vervolgopleiding of samen iets leuks ondernemen. Het is iedere keer maatwerk.

“Iedereen heeft wel eens een extra handje nodig en soms voor een wat langere tijd. Het kan dan best lastig zijn om die hulp te vragen, maar wat is het dan goed om te weten dat er gezinnen zijn die met plezier een ander helpen en hun leven hier ook door verrijkt wordt.”, aldus coördinator Thirza Barth (Buurtgezinnen Hoeksche Waard).

Kunt u hulp gebruiken of wilt u iemand helpen

Meld u dan aan via www.buurtgezinnen.nl/aanmelden. Wilt u meer informatie of heeft u vragen, neem contact op met Thirza (06-43139468 of [email protected]). 

Meer informatie over Buurtgezinnen vindt u op www.buurtgezinnen.nl en op www.facebook.com/Buurtgezinnen.in.De.Hoeksche.Waard 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren