Zouden we allemaal vitamine D moeten slikken?

Redactie Hoeksch Nieuws
6 Min Read
Foto PR

 Vitamine D oftewel de zonne-vitamine. Eén van de meest bekende vitamines. De meeste mensen weten wel dat we vitamine D voornamelijk maken uit zonlicht. Maar als we je zouden vragen waarom vitamine D zo belangrijk is voor je gezondheid en hoe je ervoor zorgt dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt dan is de kans groot dat je je schouders ophaalt. In dit artikel licht Romy Noordzij, eigenaresse van Gezondheidspraktijk Noordzij je alles over vitamine D toe en beantwoordt ze of het echt noodzakelijk is om vitamine D bij te slikken in de vorm van een supplement. 

Waar is vitamine D belangrijk voor?

Vitamine D draagt in ons lichaam bij aan talloze functies. Zo heb je vitamine D nodig om calcium uit voeding op te kunnen nemen. Het is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Hierdoor voorkomt en vermindert het ook osteoporose (botontkalking). Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en bij de ondersteuning van het immuunsysteem. Hierdoor wordt de kans op infecties van bacteriën en virussen beperkt. Vitamine D zorgt ook voor een goed humeur. Het zorgt ervoor dat serotonine (het gelukshormoon) kan worden aangemaakt in de hersenen en is dus ook gelinkt aan de mentale gezondheid. Het is dus niet zo gek dat veel mensen leiden aan een zogenaamde winterdepressie in de maanden wanneer we te weinig vitamine D kunnen aanmaken vanuit het zonlicht. 

Wat gebeurt er bij een vitamine D-tekort?

Vitamine D bevordert de opname van calcium en de opbouw van de botten. Wanneer vitamine D ontbreekt, verlopen deze processen trager wat kan leiden tot rachitis (Engelse ziekte, een skeletafwijking) bij kinderen en verweking van de botten (osteomalacie) bij volwassenen. Een tekort aan vitamine D kan op de lange duur osteoporose veroorzaken. Osteoporose is botontkalking die op latere leeftijd optreedt en die vooral bij vrouwen de kans op botbreuken verhoogt. Uit onderzoek onder oudere vrouwen is zelfs gebleken dat dat extra vitamine D, aanvullend op een dagelijks gevarieerd voedingspatroon, het risico op botbreuken verkleint. 

Een tekort aan vitamine D kan daarnaast leiden tot slaapstoornissen, depressies, spierkrampen, psoriasis (huidaandoening), slijmvliesproblemen en daardoor een verzwakt immuunsysteem. 

Waar zit vitamine D in?

Vitamine D is één van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan maken. Onder invloed van zonlicht wordt in de huid vitamine D gevormd. Met een zonkracht boven de 3 kan het lichaam vitamine D uit de zon aanmaken. Vanaf midden september tot en met april is de zonkracht echter te laag in Nederland en kan onze huid niet voldoende vitamine D maken uit het zonlicht. 

Daarnaast levert de voeding een beperkte hoeveelheid vitamine D. In de voeding komt vitamine D van nature alleen voor in dierlijke producten. Deze voedingsmiddelen bevatten echter over het algemeen zeer lage hoeveelheden vitamine D. Een uitzondering hierop zijn vette vissoorten (bijvoorbeeld zalm en makreel); zij bevatten iets meer vitamine D. Ook bevatten eieren en zuivelproducten een kleine hoeveelheid vitamine D. 

Hoeveel vitamine D heb je dagelijks nodig?

De meeste volwassenen hebben een dosis vitamine D nodig tussen de 25 en 75 mcg (1000-3000 ie) per dag. Ouderen hebben vaak een hogere behoefte dan jong(volwassenen). Mensen met overgewicht hebben meer vitamine D nodig dan mensen met een gezond lichaamsgewicht, deze hoeveelheid ligt 1,5 tot 3 keer hoger. 

Zou ik een vitamine D supplement moeten slikken?

Uit het bloedonderzoek dat ik dagelijks uitvoer in mijn praktijk blijkt dat ruim 90% van mijn cliënten een tekort heeft aan vitamine D, terwijl deze vitamine cruciaal is voor je gezondheid. Ik raad dan ook bijna iedereen aan om in de maanden september t/m april een vitamine D supplement van goede kwaliteit en in de juiste dosering bij te gaan slikken. 

Bestel hier vitamine D met korting

Denk jij dat jij ook een tekort hebt aan vitamine D? Of ervaar je de klachten die zijn beschreven in dit artikel? Dan raad ik je zeker aan om aan de slag te gaan met een vitamine D supplement. 

Uit ervaring met het bloedonderzoek merk ik dat Vitamine D – 75 mcg van Vitakruid hele goede effecten geeft op het vitamine D niveau in het bloed. Je kunt deze vitamine bij Gezondheidspraktijk Noordzij bestellen met 15% korting. Stuur een e-mail naar [email protected] en we zorgen dat het bij je thuis wordt bezorgd binnen 2-3 werkdagen. 

Gratis telefonisch voedingsadviesgesprek

Ervaar jij gezondheidsklachten of wil jij werken aan een gezondere levensstijl en een gezonder gewicht? Zonder diëten, calorieën tellen of verboden voedingsmiddelen? Meld je dan aan voor een gratis telefonisch voedingsadviesgesprek via onze website www.praktijknoordzij.nl 

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.