De Hoeksche Boerin: Mag ik even voorstellen ?

1
1886
Trudy ( de Hoeksche boerin ) tussen de uien van 2020. - Foto Prive

Leuk, ik mag weer gaan schrijven over mijn leuke werk! De meesten van jullie zullen mij wellicht al kennen, maar voor de mensen die mij nog niet kennen, zal ik mij toch nog even voorstellen.

Ik ben De Hoeksche boerin. Mijn naam is Trudy Schoenmakers- de Jong. Ik ben getrouwd, woonachtig met mijn man en 2 kinderen in Numansdorp, Philipsburg. Ik hoor u denken, Philipsburg? Is dat niet die woonwijk achter de Middelsluissedijk OZ? Ja hoor, dat klopt helemaal! En daar staat geen boerderij, maar gewoon een rijtjeshuis waar wij heerlijk wonen.

Toch ben ik boerin. Samen met mijn vader ben ik in 2018 fulltime op de boerderij gaan werken. Dit om het bedrijf in zijn geheel over te gaan nemen. Dat dit niet in een jaartje lukt, ben ik al lang achter. Dat er heel wat bij komt kijken om een akkerbouw bedrijf draaiende te houden, ook!

Telkens worden er stapjes gemaakt in het overname proces. Hier gaat echter een langere tijd overheen, omdat er behoorlijk wat stapjes gemaakt moeten worden. Gelukkig hebben we geen haast.

Nu verder over het bedrijf. We hebben dus een gangbaar akkerbouw bedrijf. We telen onze producten onder het certificaat Voedselveiligheid, Global Gap en onze aardappelen ook nog onder “On the way to Planet Proof”. Dit laatste certificaat is het hoogst haalbare in de gangbare teelt. Hier wordt met name gekeken naar het telen van duurzame producten. Het is dus een betere keuze voor natuur, klimaat én dier. Al geldt dit voor ons natuurlijk niet voor dieren, want die hebben we niet. Wij telen: aardappelen, suikerbieten, tarwe, snijmaïs en knolselderij.

Alle gewassen staan er dit jaar erg goed op. We hebben onze aardappelen wel al één keer beregend omdat we toch al warm weer hebben gehad tijdens de groei. En ook in het begin van de groei is het belangrijk dat ze hier in niet geremd worden. Want nadat het blad gemaakt is, gaan ze beginnen aan de knolzetting. Als de aardappelen dan te weinig vocht hebben, maken ze dus geen nieuwe knollen aan. We moeten het juist hebben van het aantal nieuwe knollen wat er in het bed/rug groeit. De laatste tijd valt er voldoende en regelmatig water, waardoor beregenen niet meer nodig is. We hopen dat we over enkele weken al de eerste aardappelen kunnen gaan rooien.

Als je even met mij mee rekent, dan zie je dat we dan begin augustus zitten, met het rooien van de aardappels. Precies de periode van de zomervakantie. Verre reizen in de zomervakanties zitten er dus al jaren niet meer in.

Iedere maand ga ik jullie meenemen in mijn werkzaamheden. Mocht je vragen voor mij hebben, dan kunnen jullie mij vinden op de social media kanalen. Of een berichtje aan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij mij terecht!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Reacties zijn gesloten.