Duimen voor oude iepen in de Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
In de Hoeksche Waard staan nog op flink wat plekken mooie, vooroorlogse iepen. Sommige van deze bomen zijn inmiddels rond de 90 jaar oud.
In de Hoeksche Waard staan nog op flink wat plekken mooie, vooroorlogse iepen. Sommige van deze bomen zijn inmiddels rond de 90 jaar oud.

Langs diverse dijken in de Hoeksche Waard staan nog prachtige, vooroorlogse Hollandse iepen. En bij de historische Mariënhoeve te Westmaas staat nog het restant van wat ooit een unieke ‘iepenlaan’ was. De negen resterende bomen daar staan inmiddels sinds 2005 op de landelijke lijst van Monumentale bomen. Jarenlang kregen al deze iepen hun jaarlijkse injecties tegen de iepenziekte, maar met ingang van 2012 is dit gestopt.

Het wordt voor liefhebbers van bomen/groen en de natuur in de Hoeksche Waard daarom weer in spanning afwachten hoeveel oude iepen dit jaar zullen overleven. Het jaar 2012 werd meteen een ‘dramatisch’ jaar voor de (oudere) iepen in de regio. Maar liefst 32 bomen raakten besmet, waarvan er zeven in ‘s-Gravendeel stonden. Ook zes vooroorlogse bomen legden ‘het loodje’ in dat jaar, waardoor het aantal van deze unieke oude bomen in de regio inmiddels gedaald is tot iets meer dan vijftig. De iepenziekte is een uiterst besmettelijke ziekte, die vooral oude, Hollandse iepen kan treffen. De ziekte wordt overgebracht door de iepenspint-

kever. Deze kever brengt schimmelsporen over van boom tot boom en als deze schimmel eenmaal in de boom zit is die ten dode opgeschreven. De injecties tegen deze ziekte geven over het algemeen 80 á 85% bescherming. Groenbeheer Hoeksche Waard heeft echter geen middelen meer om er voor te zorgen dat de jaarlijkse injectierondes worden uitgevoerd.

Buitenlandse bomenkenners waarderen unieke iepen

Het afgelopen jaar zijn er gelukkig nauwelijks iepen ziek geworden. In elk geval geen oude bomen. Bomenstichting Fraxinus Excelsior gaat er echter vanuit dat dit mede te maken had met het extreme voorjaar van 2013; eerst erg nat, met veel sneeuw en regen en daarna lang heel koud. Mogelijk heeft dit ook nadelig uitgepakt voor de overlevingskansen van de iepenspintkever. Dat er in 2013 slechts een enkele boom ziek werd is geen garantie dat het nu weer goed gaat. Hoe zeldzaam groepjes Hollandse iepen van tussen de 90-110 jaar zijn blijkt inmiddels ook uit de reacties van diverse buitenlandse bomenkenners, die foto’s van de bomen onder ogen hebben gekregen, of ze in het echt hebben gezien. Deskundigen uit o.a. Engeland, Wales en België vinden de oude Hoeksche Waardse iepen schitterend. ‘Fraxinus Excelsior’ hoopt dat in de nabije toekomst alsnog besloten zal worden om deze unieke bomen weer meer bescherming te geven d.m.v. de jaarlijkse injecties. Ze zijn tenslotte een waardevol onderdeel van het Nationale Landschap. Tot die tijd wordt het ‘duimen’, (of ‘nagelbijten’) en afwachten hoeveel er in 2014 overleven.

(Foto: Arie Pieters/’Fraxinus Excelsior’©)

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.