Oud-Beijerland scoort in de Atlas van de lokale lasten 2018

412

OUD-BEIJERLAND – Het lezen van de 159 pagina’s tellende ‘Atlas van de lokale lasten 2018’ ontlokt wethouder financiën Piet van Leenen een brede en tevreden glimlach. Niet zonder reden!
Op pagina 69 van het recent verschenen document staat Oud-Beijerland namelijk met stip op nummer 1 in het overzicht van Nederlandse gemeenten met de laagste gemeentelijke woonlasten. Meerpersoonshuishoudens met een eigen woning betalen in Oud-Beijerland 505 euro per jaar aan gemeentelijke woonlasten. Dit is ruim 700 minder dan in gemeente Bloemendaal die de lijst van duurste gemeenten aanvoert.  

Onafhankelijk onderzoek

De cijfers zijn afkomstig van onafhankelijk onderzoeksinstituut COELO. Dit instituut is verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het onderzoek van COELO richt zich vooral op gemeenten, waterschappen, provincies en woningcorporaties. COELO is het meest bekend door zijn Atlas van de lokale lasten, maar doet daarnaast nog veel meer onderzoek naar de economie van de lagere overheden.

Woonlastencijfers

De gemeentelijke woonlasten bestaan uit Ozb, afvalstoffenheffing en rioolheffing en bedragen samen voor een meerpersoonshuishouden met eigen woning gemiddeld 721 euro. Voor deze categorie zijn de woonlasten het laagst in Oud-Beijerland (505 euro). Bloemendaal is het duurst (1.234 euro). In de tabel wordt Oud-Beijerland gevolgd door Binnenmaas (527 euro). Mooi dat twee Hoeksche Waardse gemeenten de lijst van gemeenten met de laagste woonlasten aanvoeren!

Oorzaak

Volgens wethouder Piet van Leenen is de ‘toppositie laagste woonlasten’ van Oud-Beijerland te danken aan het besluit van het gemeentebestuur om, gelet op de goede financiële positie, in 2018 de Ozb met 2,5 procent te verlagen én de rioolheffing (141 euro) eenmalig kwijt te schelden.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.