Kelly Jane en Iris zijn al een half jaar Buddies

Redactie Hoeksch Nieuws
6 Min Read
Iris samen met Kelly Jane

Hoeksche Waard – Alweer ruim een half jaar zijn Kelly-Jane (30) en Iris (23) Buddies. [Buddies] is een vriendschapsprogramma van HandicapNL voor jongeren met een licht verstandelijke en/of fysieke beperking. Een groep die vaak te kampen heeft met eenzaamheid en soms het gevoel heeft buiten de maatschappij te staan. [Buddies] koppelt jongeren met en zonder handicap aan elkaar voor oprechte vriendschap. Vandaag vertellen zij over hun bijzondere band.

Kelly-Jane is nog maar net op tijd voor het interview, zij heeft namelijk een nieuwe hengel voor haar verjaardag gekregen die ze met dit mooie weer natuurlijk moest uittesten. Het resultaat mocht er wezen, een karper van maar liefst 6 kilo! Zenuwen heeft ze niet, want ze heeft al de nodige interview-ervaring. In tegenstelling tot Iris, voor wie het de eerste keer wordt. Gesteund door Kelly-Jane duiken ze het gesprek in.

Welke activiteiten ondernemen jullie met elkaar?

Kelly-Jane hoeft er niet lang over na te denken en somt zo een rits activiteiten op: “Een heleboel. Samen voetballen met de kinderen uit de buurt bijvoorbeeld, of naar het dorp om een broodje te eten. Naar de boerderij om te knuffelen met lammetjes… Oh, en eten met de familie van Iris!”

Welke activiteit vonden jullie het leukst om te doen?

Kelly-Jane glundert: “Ik mocht mee trainen met het voetbalteam van Iris. Dat was echt heel tof.”

Welke activiteit hebben jullie nog niet kunnen doen door corona, maar staan nog wel op de planning?

Kelly-Jane en Iris in koor: “Stappen in café het Hart! Dit is de buurtkroeg van de Hoeksche Waard. We hadden een reservering staan, maar helaas ging de kroeg dicht vanwege corona.”

Waarom is het zo leuk om een buddy te hebben, Kelly-Jane?

”We delen dezelfde interesses, zoals voetbal. Ik heb weinig mensen van mijn eigen leeftijd waarmee ik dat soort dingen kan doen. Dus ik vind het super gezellig dat ik Iris als maatje heb. Samen beleven we een heleboel.”

Is er iets in je leven veranderd sinds je een buddy hebt?

Kelly-Jane denkt na: “Nou, voordat ik Iris leerde kennen zat ik vooral veel binnen. Doordat ik nu bij Iris terecht kan, ben ik veel vrolijker geworden en heb ik veel nieuwe mensen leren kennen. Zo mocht ik meetrainen met het voetvalteam van Iris en heb ik samen met haar familie gegeten. Binnenkort ga ik zelfs haar oma ontmoeten.”

Heeft jouw buddy je met dingen in het dagelijkse leven kunnen helpen?

“Als ik ergens mee zit kan ik goed mijn ei kwijt bij Iris, we hebben het er dan samen over. Ik kan heel goed met haar praten. Door Iris heb ik ook een groter netwerk gekregen en ben ik minder eenzaam.”

Iris, waarom heb jij je aangemeld om Buddy te worden?

Iris: “Ik denk er al jaren over om buddy te worden, maar heb de stap nooit genomen. Nu er een kans was om gekoppeld te worden aan iemand die dezelfde dingen leuk vindt, heb ik deze kans gepakt.”

Is het Buddyschap wat je ervan had verwacht?

“Het is nog veel leuker dan ik had verwacht! Veel jongeren hebben tijdens corona veel dieptepunten ervaren, maar voor mij was dit één groot hoogtepunt. Ik heb ondanks corona veel met Kelly-Jane kunnen afspreken, omdat zij dichtbij woont in de Hoeksche Waard. En ik heb er een goede vriendin bij gekregen. We gaan er allebei graag op uit en het is vooral leuk dat we dezelfde hobby’s hebben.”

Wat krijg jij ervoor terug?

“Het is een verrijking van mijn leven. Ik krijg veel dankbaarheid terug van Kelly-Jane, maar ook van haar ouders. Kelly-Jane is heel enthousiast en ik vond het heel leuk om haar aan mijn vriendinnen voor te stellen, maar ook om haar familie te leren kennen en meer te horen over haar leven.”

Raad je andere jongeren aan om buddy te worden? Zo ja, waarom?

“Ik raad jongeren zéker aan om ook buddy te worden!”, zegt Iris met uitroeptekens. “Ik gun iedereen een vriendschap zoals ik die met Kelly-Jane heb.”

Willen jullie nog iets meegeven aan de jongeren in de Hoeksche Waard?

Kelly-Jane: “Ik kan nooit meer zonder Iris! Als je op zoek bent naar iemand om leuke activiteiten mee te ondernemen, meld je dan zeker aan bij [Buddies].

In de Hoeksche Waard zijn er nog een aantal jongeren die zich hebben aangemeld en nog altijd op zoek zijn naar een vriend/vriendin. Lijkt het je leuk om buddy te worden? Neem dan contact op met Branca Versteeg: [email protected] / 06-83016862 of meld je aan via onze website: https://handicap.nl/buddies/

Sinds kort zijn wij ook gestart met een vriendschapsprogramma voor jongeren met een fysieke beperking (14-35 jaar). Ook hiervoor kunnen zowel jongeren met een fysieke beperking als jongeren zonder beperking zich aanmelden.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren