Eerste succes voor nieuwe zorgmedewerkers uit de Hoeksche Waard in opleiding

Redactie Hoeksch Nieuws
6 Min Read
Kandidaten voorschakeltraject - Foto Gemeente HW

Op dinsdagmiddag 13 juli kregen 10 kandidaten in het bijzijn van wethouders Joanne Blaak-van de Lagemaat (Zorg & Welzijn) en Paul Boogaard (Economie) het officiële mbo-certificaat Individuele basiszorg verlenen. Het met succes afronden van een voorschakeltraject voor de zorg bij het ROC Da Vinci College – een pilot – is een mooie opstap naar een beroepsbegeleidende leerweg (bbL) opleiding bij een van de zorgorganisaties in de Hoeksche Waard. Hierdoor wordt gekwalificeerd zorgpersoneel in de Hoeksche Waard opgeleid én behouden.

Voorschakeltraject met succes afgerond

Het Da Vinci College verzorgde het voorschakeltraject voor de 10 kandidaten. Nu deze met succes is afgerond, werden de kandidaten op het gemeentehuis in Maasdam in het zonnetje gezet. Zij kregen in het bijzijn van de betrokken bestuurders hun welverdiende mbo-certificaat Individuele basiszorg verlenen. Met het certificaat op zak starten zij in september met een bbl-opleiding bij een van de zorgorganisaties in de Hoeksche Waard. Dit geeft op korte termijn al een flinke impuls aan het aantal beschikbare zorgmedewerkers in de Hoeksche Waard.

Opmaat naar meer

Eerder dit jaar werd het initiatief Hoeksche Switch gelanceerd om zij-instromers te enthousiasmeren als zorgmedewerker in de Hoeksche Waard aan de slag te gaan. De gemeente werkt hiervoor samen met de lokale zorgpartijen die samenwerken in het programma Thuis in de Kern en het Da Vinci College. Zij hebben met elkaar een om-, her- en bijscholingstraject voor de zorg ingericht. De eerste kandidaten voor dit traject zijn geselecteerd door UWV. UWV financierde ook een voorschakeltraject van 10 weken. Dit traject is een mooie opstap naar een bbl-opleiding op niveau 2,3 of 4 waarin werken en leren wordt gecombineerd.

Gekwalificeerd zorgpersoneel

In de Hoeksche Waard is veel vraag naar gekwalificeerde zorgmedewerkers. Om de juiste mensen te vinden, werken de 5 grote zorgorganisaties Alerimus, Careyn, Cavent, Heemzicht en Zorgwaard al langer samen. Arie Kamerling, directeur-bestuurder Heemzicht: “Het heeft geen zin om elkaars vliegen af te vangen op de arbeidsmarkt. We slaan liever de handen ineen. Met de gemeente en het onderwijs erbij kunnen we kansen nog veel sneller verzilveren. En in dit traject natuurlijk ook alle credits voor UWV dat 10 geschikte kandidaten aanleverde.” Jan Lokker, bestuurder ROC Da Vinci College ziet ook de meerwaarde van de samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en gemeente: “We hebben dit samen in een relatief korte tijd voor elkaar gekregen en dat is goed nieuws voor iedereen. Met dit mbo-certificaat op zak is de overstap naar een aansluitende bbl-opleiding of instroom op de arbeidsmarkt minder groot voor de kandidaten. Dat is echt te danken aan alle partijen die hieraan hebben bijgedragen!” Dat er in de Hoeksche Waard veel vraag naar zorgpersoneel is, sluit aan op de landelijke trend. De samenwerking tussen de zorgpartijen, onderwijs, UWV en gemeente vond op deze manier voor het eerst plaats. Wethouder Joanne Blaak-van de Lagemaat (Zorg & Welzijn): “Thuis in de Kern werkt als een vliegwiel voor samenwerken en vernieuwen. Ik sluit me dan ook graag aan bij Arie Kamerling en Jan Lokker. Het is mooi om te zien dat er samen met onderwijspartners en gemeente echt resultaten worden geboekt. De 10 trotse kandidaten die hier vandaag aanwezig zijn, zijn het bewijs!”

Hoeksche Switch

Eind vorig jaar bracht de gemeente de verwachte werkloosheid als gevolg van de coronacrisis in kaart. Daarbij ontstond het idee om werkzoekenden gericht om te scholen zodat zij aan de slag kunnen in een sector waar in de Hoeksche Waard de komende jaren veel vraag naar arbeidskrachten is. Het initiatief werd verder uitgewerkt in de Samenwerking Onderwijs Bedrijfsleven Hoeksche Waard (Stichting SOB-HW). Met het initiatief dat de naam Hoeksche Switch kreeg, werd een om-, her- en bijscholingstraject ingericht voor de zorg. Maar ook voor andere sectoren zoals de (installatie)techniek en logistiek worden vergelijkbare trajecten ingericht. “Met deze daadkrachtige aanpak van gemeente, onderwijs en bedrijfsleven is de Hoeksche Waard uniek,” aldus wethouder Paul Boogaard (Economie). “Ik heb al eerder gezegd dat het van lef en vertrouwen getuigt om als bedrijf met collega-bedrijven op te trekken en gezamenlijk nieuwe medewerkers te werven. We hebben met een vitaal Hoeksche Waard een duidelijk doel voor ogen. En vandaag zetten we met deze kandidaten weer stappen in de goede richting.” Op korte termijn levert deze aanpak meer toekomstperspectief op voor werkzoekenden of mensen die aan de slag willen in een andere branche. Op lange termijn draagt het ook bij aan de ambitie van de gemeente om een vitale regionale arbeidsmarkt te hebben waarbij vraag en aanbod in evenwicht zijn. Op www.werkenenlerenindehoekschewaard.nl vinden geïnteresseerden meer informatie.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.