Overwater bedrijven Grondbeleid Adviesbureau en Rentmeesterskantoor gaan afzonderlijk verder, zonder een lid van de familie Overwater als aandeelhouder

601

De tijd is voor Peter Overwater aangebroken om na een mooie periode van bouwen aan kantoor Overwater het stokje door te geven, een bijzonder moment voor Peter én beide ondernemingen waarover Peter zelf opmerkt:
 
“Dit betekent dat voor het eerst sinds het jaar 1804, na acht generaties, niemand van de familie Overwater meer (mede)verantwoordelijk is voor kantoor. Ook betekent het dat de betrokkenheid van mijn familie helemaal zal stoppen na het op termijn ook door mij beëindigen van mijn praktijk. Dat ervaar ik als een natuurlijke ontwikkeling en vind het belangrijk dat de twee bedrijven worden voortgezet door de zittende en nieuwe aandeelhouders. Als familie hebben wij ons best gedaan.”
 
Overwater sinds 1804
In 1804 zijn de rentmeester activiteiten opgestart door Arij Overwater in Strijensas met het beheer van de Gorzen en Aanwassen van den lande van Essche. Na 100 jaar groeide het kantoor en werd door één van de opdrachtgevers, naar het verhaal gaat, de voorwaarde gesteld dat er kantoor gehouden werd aan de verharde openbare weg. Dit bracht de verhuizing in 1904 naar Strijen, naar een woon-/werkpand aan de Molenstraat 41. De plek waar Peter is opgegroeid en hem de werkzaamheden van rentmeester / grondzakendeskundige bij wijze van spreken met de paplepel zijn ingegoten.
 
Het oorspronkelijke familiebedrijf begon met Arij Overwater en vervolgens hebben Jacobus, Pieter Arij, Leendert, Pieter Schilleman, Leendert Izaäk en Pieter (P.S.D.) en Peter (P.S.A) Overwater als rentmeester / grondzakendeskundige bij kantoor Overwater aan het roer gestaan.
 
In 1982 is Peter als jurist en directeur als 8e generatie in de rechte lijn begonnen bij kantoor Overwater en daarnaast als advocaat bij Van Wijmen Koedam, nu AKD. Mede om deze functies te kunnen combineren waren kantoor Overwater – dat bestond uit het Rentmesterskantoor, het Grondbeleid Adviesbureau en Overwater Verzekeringen – en het advocatenkantoor een tijdlang gezamenlijk aan de Molenstraat te Strijen gevestigd.
 
Peter was de man die het beste van beide organisaties wist te combineren, niet alleen door het uitvoeren van zaken maar met name ook door het stimuleren van de organisatieontwikkeling en hameren op kwaliteit en betrouwbaarheid, onderwerpen die bij Peter hoog in het vaandel staan. Door de groei die dat met zich meebracht werd het pand aan de Molenstraat te klein. Eerst vertrok het advocatenkantoor, daarna volgden er portakabins op de parkeerplaats en in 1998 de verhuizing naar het huidige pand, het voormalige gemeentehuis van de gemeente Strijen.
In 2009 is Overwater Verzekeringen, Hypotheken en Pensioenen vanuit Strijen naar Mijnsheerenland gegaan en verder uitgebouwd, met Peter als aandeelhouder en commissaris.
 

Het Grondbeleid Adviesbureau en het Rentmeesterskantoor zijn uitgegroeid tot zelfstandige organisaties met een omvang die de continuïteit van de bedrijven zal waarborgen. Hier mag Peter trots op zijn en wij zijn hem dankbaar voor zijn grote inspanningen die tot deze ontwikkelingen hebben geleid.
 
De twee bedrijven gaan zelfstandig verder
Per 1 januari 2020 zijn de aandelen van Peter in Overwater Rentmeesterskantoor BV overgenomen door de huidige aandeelhouders Cor van Zadelhoff, Arno Huysmans en Pieter Kerkstra. Tevens is Laurens Gräper als aandeelhouder toegetreden.
 
Per 1 januari 2021 zijn de aandelen van Peter in Overwater Grondbeleid Adviesbureau overgenomen door de Aelmans Adviesgroep, samen met een deel van de aandelen van Diana Frikkee. Aelmans heeft daarmee een meerderheidsbelang verworven in Overwater Grondbeleid Adviesbureau, dat zo aansluit bij een grotere organisatie. Dit is gebeurd met het oog op het verstevigen van de positie van de onderneming en verbreding van de dienstverlening met naast grondzaken onder meer advisering op het gebied van planologie, stedebouw en milieu.
 
Hierdoor is een moment ontstaan voor het Rentmeesterskantoor en voor het Grondbeleid Adviesbureau om als twee zelfstandige bedrijven door te gaan, beide vanuit het kantoor in Strijen.
 
Rol Peter Overwater in de komende periode
Peter blijft actief voor Grondbeleid Adviesbureau/Aelmans Adviesgroep, als grondzakenjurist en ook met het opleiden van jonge medewerkers en het geven van cursussen.
Bij het Rentmeesterskantoor wikkelt Peter zijn werkzaamheden af. Hij wil graag de laatste dossiers die hij onderhanden heeft zelf afronden.
   
Dankbaar
Peter heeft in de 38 jaar dat hij (mede)verantwoordelijk was voor de organisatie, samen met de medewerkers, een stevig fundament neergezet waarop in de toekomst verder gebouwd gaat worden.
 
Dankzij Peter zijn visie, ondernemerschap en passie voor het vak is kantoor Overwater gemoderniseerd, geprofessionaliseerd en uitgegroeid tot wat het nu is. Alle medewerkers van Overwater zijn Peter dankbaar voor wat hij in alle jaren voor kantoor heeft betekend en de kansen die hij geboden heeft.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.