Gasprijzen gaan door het dak: Bekijk hier de stooktips voor de openhaard of houtkachel

1749
Foto Pixabay

Een open haard, vuurkorf of barbecue aansteken zorgt voor extra warmte en gezelligheid. Het stoken van zo’n houtvuurtje heeft ook een andere kant. Want waar vuur is, is rook. En die rook kan zorgen voor overlast in de omgeving. Maar nu de gasprijzen zo omhoog gaan nemen we je toch even mee hoe je goed en verantwoord lekker kan stoken!

  1. Schoorsteen en rookkanaal moeten goed afgestemd zijn op haard of kachel. Met een goed afgestemde en geïsoleerde schoorsteen en rookkanaal worden de rookgassen op de juiste manier afgevoerd. Dit is belangrijk voor de eigen gezondheid en voor het voorkomen van schoorsteenbranden.
  2. Maak een houtvuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes. Het vuur aanmaken met vloeibare stoffen is uit den boze. Een goede methode is beginnen met dik hout op de as, daarop losse houtjes en aanmaakblokjes en dit aansteken.
  3. Stook alleen droog hout en zet luchttoevoer en klep helemaal open. Vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel rook en fijnstof. Zelf hout hakken? Droog het dan minstens twee jaar.
  4. Gebruik nooit geverfd hout of papier. In geïmpregneerd hout of platen zitten veel lijmstoffen. Bij verbranding kunnen dan zeer schadelijke stoffen vrijkomen. Papier en karton geeft veel rook en vliegas.
  5. Stook niet bij windstil of mistig weer. De rook blijft dan hangen en kan plaatselijk veel luchtvervuiling veroorzaken. Een windkracht van minder dan 2 (< 3,3 m/s) op de schaal van Beaufort wordt beschouwd als windstil weer.
  6. Wordt het binnen te warm met de houtkachel aan? In veel gevallen heeft een kachel dan een te grote capaciteit. Het wordt al snel te warm tijdens het stoken, waardoor het vuur vaak wordt getemperd (smoren). Hierdoor komen echter veel meer schadelijke stoffen vrij omdat sprake is van onvolledige verbranding. Stook dan met minder hout. En laat dus ook een houtvuur vanzelf uitbranden in plaats van de luchttoevoer te verminderen.
  7. Ventileer het huis tijdens het stoken. Een houtkachel verbruikt veel minder lucht dan een open haard. Ventileer de woning voortdurend door een raam of deur op een kier te zetten tijdens het stoken. Het vuur kan dan zuurstof aantrekken en de rook kan via de schoorsteen afgevoerd worden.
  8. Controleer de kleur van het vuur. Gekleurde rook (wit, grijs, zwart, blauw) duidt er op dat de verbranding slecht is. De vlam in de houtkachel moet heldergeel zijn en niet flakkeren.
  9. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen. Laat dit doen door een erkende vakman. Bij veel inboedelverzekeringen is het laten vegen zelfs verplicht.
  10. Stook niet langer dan vier uur op één dag. Zo blijf je vrienden met de buurt. Als er klachten zijn, is het verstandig een stooklogboek bij te houden, zodat duidelijk wordt of de klachten overeenkomen met de tijdstippen waarop u stookt.

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.