Deze vitamine helpt tegen het krijgen van de welbekende winterdip

10959
Romy Noordzij van Gezondheidspraktijk Noordzij uit Westmaas

 Hoe vaak heb jij meegemaakt dat jij je gedurende de herfst en winter minder fit voelt, vaker ziek bent en minder lekker in je vel zit? Zou er één verklaring kunnen zijn voor al deze klachten? Is deze winterdip normaal en onvermijdelijk? 

Een mogelijke verklaring voor deze klachten is het eten tijdens de feestdagen, het koude weer, minder beweging etc. Hoewel al deze factoren zeker een bepaalde invloed hebben, is er één grote factor waar weinig tot geen aandacht aan wordt besteed. 

Als deze factor bij jou speelt en de bovengenoemde klachten veroorzaakt, kan je dit heel makkelijk voor altijd oplossen en van een winterdip afkomen. Dat zou toch mooi zijn! 

De factor waar we op doelen is een tekort aan vitamine D. Deze vitamine is nodig voor vele processen in ons lichaam. Vitamine D wordt voornamelijk aangemaakt in onze huid bij blootstelling aan de zon. Vitamine D wordt in kleine hoeveelheden toegevoegd aan verschillende voedingsmiddelen, maar met voeding alleen kun je nooit voldoende vitamine D aanmaken. Helaas is noemenswaardige aanmaak van vitamine D alleen mogelijk gedurende de helft van het jaar. Het gevolg hiervan is dat jouw vitamine D waarde op en neer gaat in de loop het jaar. Er is een piek rond september en een dip tegen het einde van februari. 

Klachten bij een tekort Een tekort aan vitamine D uit zich in spierzwakte, meer vet, minder spiermassa, botontkalking, tandbederf, depressiviteitsklachten en een verzwakt afweersysteem. Hierdoor kan jij vaker, langer en ernstiger ziek worden. Hoe hoger jouw tekort, hoe meer klachten je hoogst waarschijnlijk zult ervaren. Vitamine D is ook nodig voor de aanmaak van testosteron. Een tekort aan testosteron als gevolg van een te lage vitamine D waarde kan libidoproblemen veroorzaken. 

De kans is groot dat ook jij met te lage vitamine D waarde rondloopt gedurende een groot deel van het jaar. De enige manier om te achterhalen of dit het geval is, is om jouw bloedwaardes te laten bepalen. Met een bloedonderzoek dat je zou kunnen uitvoeren bij Gezondheidspraktijk Noordzij kun je hier inzicht in krijgen. Bij de huisarts kun je ook vitamine D laten prikken. Echter doet een huisarts dit meestal niet zonder dat je last hebt van klachten. Daarnaast zijn de referentiekaders erg laag waardoor het ook zomaar zou kunnen dat je kampt met een vitamine D tekort terwijl je bloeduitslagen bij de huisarts in orde zijn. 

Vitamine D uit een potje Bij het geven van suppletieadvies houden we rekening met het seizoen, je lichaamsgewicht, de gemeten waarde en met andere factoren die van invloed zijn op jouw vitamine D waarde. Wanneer jouw waarde is gemeten kunnen we de juiste onderhoudsdosis kiezen en deze dagelijks of wekelijks nemen. 

Wat ook mogelijk is, is dat je alleen gedurende de herfst en winter suppletie neemt. Dit hangt af van hoe laag jouw waarde is en wat jij makkelijker vindt. Pas je de juiste dosis vitamine D suppletie toe, dan duurt het ongeveer gemiddeld drie maanden tot dat jouw niveau stabiliseert op een nieuwe hogere waarde. 

Het is ook heel goed mogelijk dat jouw waarde zo laag is en de klachten zo belemmerend, dat jij geen drie maanden wilt wachten. In dat geval kunnen we met de huidige waarde en jouw lichaamsgewicht doorrekenen hoe hoog de benodigde oplaaddosis is waarmee jij binnen 1 à 2 weken op het gewenste niveau zult komen. 

Dit artikel is geschreven door Romy, eigenaresse en orthomoleculair therapeut van Gezondheidspraktijk Noordzij. Op 10+ locaties door heel Nederland én uiteraard ook in de Hoeksche Waard heeft zij al honderden mensen geholpen naar minder gezondheidsklachten op basis van uitgebreid bloedonderzoek. Meer informatie of vrijblijvend een afspraak inplannen bij Gezondheidspraktijk Noordzij? Neem dan contact op via de onderstaande gegevens. 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.