Gezondheidspraktijk Noordzij: Hoe ontstaat een trage schildklier en wat kun je eraan doen met voeding?

Redactie Hoeksch Nieuws
9 Min Read
Foto Gezondheidspraktijk Noordzij

Schildklierproblemen komen vaak voor. De laatste tijd krijg ik steeds meer vragen over een trage schildklier. Medisch wordt dit ook wel een hypothyreoïdie genoemd. Een trage schildklier komt ongeveer vijf keer vaker voor onder vrouwen dan onder mannen. En het risico op een trage schildklier neemt toe met de leeftijd.

De schildklier is een belangrijk orgaan en beïnvloedt iedere lichaamscel. Het heeft veel verschillende functies waarvan het stimuleren van de ruststofwisseling het meest bekend is. Daarnaast speelt de schildklier ook een rol bij de spijsvertering en de regulatie van je hartslag, bloeddruk, lichaamstemperatuur en de hormoonbalans. Bij problemen met de productie, omzetting of signalering van schildklierhormonen worden bovenstaande functies verstoord.

Oorzaken trage schildklier

Bij een traag werkende schildklier is er een tekort aan het actieve schildklierhormoon trijodothyronine (T3). Dit wordt door verschillende factoren veroorzaakt:

  • Stress
  • Tekort aan voedingsstoffen die nodig zijn voor de bouw en omzetting van schildklierhormonen
  • Tekort aan benodigde voedingsstoffen als gevolg van vergiftiging door zware metalen, zoalsamalgaamvullingen
  • Te weinig inname van kilocalorieën door crashdieet
  • Te weinig beweging
  • Ontstekingen
  • Leverproblemen
  • Auto-immuunziekte, zoals Hashimoto
  • Hypofyse problemen
  • Bestraling of operatie van de schildklier
  • SchildkliertumorKortom, een trage schildklier wordt veroorzaakt door een probleem van de schildklier zelf, door een probleem met de aansturing vanuit de hersenen of door een omzettingsprobleem. Een trage schildklier wordt gediagnosticeerd aan de hand van symptomen en bloedonderzoek.

    Symptomen trage schildklier

    Omdat iedere lichaamscel door de schildklier wordt beïnvloed, lopen de symptomen van een trage schildklier erg uiteen. De meest kenmerkende symptomen zijn:

  • Moeheid (met name ‘s ochtends, want in loop van de dag verbeteren klachten)
  • Koude handen, voeten, puntje van je neus
  • Droge huid
  • Gewichtstoename
  • Spierkrampen, reumatoïde pijnen, stijfheid
  • Depressieve stemmingen
  • Obstipatie
  • Menstruatiestoornissen, ruim bloedverlies bij menstruatie
  • Brokkelige nagels
  • Haaruitval, langzaam groeiend haar
  • Trage hartslag
  • Slecht geheugen, verminderde concentratie
  • Traagheid
  • Hoofdpijn

    Tips tegen een traag werkende schildklier

    Je kunt (gelukkig) zelf heel veel doen om je schildklierfunctie op een natuurlijke manier te verbeteren, ik deel graag een aantal tips met je:

  • Zorg voor voldoende ontspanning
    Vaak hebben mensen met een trage schilklier veel stress gehad. Stress onderdrukt de schildklierfunctie. Want bij stress wordt de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as (HPA-as) geactiveerd en dit gaat ten koste van de activiteit van de hypothalamus-hypofyse-schildklier- as (HPT-as). Bij stress worden de hypothalamus en hypofyse gebruikt voor de productie van stresshormonen en zijn daardoor niet in staat om ook nog eens schildklierhormonen te produceren.L-tyrosine is de bouwstof van zowel het inactieve schildklierhormoon (T4) als de stresshormonen dopamine, noradrenaline en adrenaline. De aanmaak van stresshormonen krijgt voorrang boven de aanmaak van schildklierhormonen. Hierdoor kan stress ervoor zorgen dat er onvoldoende L-tyrosine overblijft voor de productie van schildklierhormonen.
  • Verminder laaggradige ontstekingen
    Laaggradige ontsteking (LGI) is een situatie waarbij je chronisch ontstoken bent. Het immuunsysteem staat dan continu op een laag pitje en er worden constant ontstekingsstofjes, zoals C-reactive protein (CRP) geproduceerd. Vervolgens gaat CRP zich binden aan het hormoon leptine en daardoor wordt het ‘start’signaal niet meer in de hypothalamus geregistreerd.Laaggradige ontsteking wordt door verschillende factoren veroorzaakt, zoals buikvet, chronische stress, roken, langdurig stilzitten, te veel of te weinig bewegen, slaapgebrek en gifstoffen. Maar ook als je meer dan drie keer per dag eet of de verkeerde voeding eet. Voedingsmiddelen die ontsteking bevorderen zijn onder andere granen, zuivel, aardappelen, peulvruchten, margarine, zonnebloemolie, pindaolie en sojaolie.

    Zoek uit waardoor laaggradige ontsteking bij jou wordt veroorzaakt en vermijd deze risicofactor(en).

  • Zorg voor voldoende bouwstoffen voor de productie van schildklierhormonen
    Voor de productie van schildklierhormonen is voldoende van het aminozuur L-tyrosine nodig. Dit vind je in vis, eieren, avocado, noten en zaden. Daarnaast is er voldoende vitamine B2, B3, B11 (foliumzuur), B12, C en E nodig. Vitamine B12 zit in dierlijke voedingsmiddelen en de overige B-vitaminen en vitamine C vind je in groenten. Verder zijn noten en zaden rijk aan vitamine E.Naast bovenstaande vitamines zijn er ook mineralen, zoals jodium, selenium en zink nodig. Zeevoedsel, zoals schaal- en schelpdieren, vis, algen en zeekraal is optimale voeding voor de schildklier. Het bevat namelijk alle benodigde mineralen. Bovendien bevatten algen kant- en-klaar schildklierhormoon. Verder zijn paranoten een goede bron van selenium. Vier tot zes paranoten per dag is al voldoende.
  • Let op je jodiuminname.
    Ongeveer één derde van de wereldbevolking heeft een jodiumtekort. Dat zijn heel veel mensen! Dit is de belangrijkste oorzaak van een trage schildklier. Omdat de schildklier een jodiumvoorraad heeft kan het jaren duren voordat een jodiumtekort bij volwassenen tot uiting komt. Kenmerken van een tekort zijn droge huid met kloofjes en scheurtjes, droge mond, droge ogen, brandend maagzuur, buikkrampen, het gevoel dat het eten niet goed is gevallen, moeilijk kunnen zweten en concentratieproblemen.De meeste mensen krijgen jodium binnen via het eten van brood. Jodium is namelijk toegevoegd aan het bakkerszout. En dit gejodeerde bakkerszout wordt gebruikt bij het bakken van brood. Maar dit geldt meestal niet voor biologisch brood. Op het moment dat je nauwelijks of geen brood meer eet, zal je voldoende jodium uit andere bronnen moeten halen. En dit geldt dus ook als je biologisch brood eet.

Maar jodium is schaars en het is lastig om er voldoende van uit de voeding te halen. Want voedsel van het land bevat nauwelijks jodium. Daarentegen is zeevoedsel relatief rijk aan jodium. Maar om voldoende jodium uit vis te halen moet je dagelijks minimaal 150 gram vis eten. En dat redt bijna niemand. Gemiddeld eet de Nederlanders slechts 10 gram vis per week.

Daarom is jodiumsuppletie vaak noodzakelijk. Kelptabletten zijn een goede natuurlijke bron van jodium. Maar let op bij auto-immuunziekten van de schildklier, zoals bij de ziekte van Hashimoto en de ziekte van Graves. Want bij deze ziekte is het af te raden om geïsoleerd jodium te suppleren.

  • Eet voldoende
    Het is belangrijk om voldoende calorieën binnen te krijgen via de voeding. Want als je energie inname onvoldoende is wordt er geen leptine aangemaakt en wordt de productie van schildklierhormonen niet gestart. Een trage schildklier is het gevolg. Het lichaam krijgt geen toestemming om de stofwisseling te verhogen en om deze reden lukt het sommige mensen niet om af te vallen ondanks zij een laagcalorisch dieet volgen. Deze mensen eten dus te weinig in plaats van te veel.
  • Beweeg voldoende
    Zorg voor voldoende beweging. Beweging produceert anti-onstekingstofjes die laaggradige ontstekingen remmen. Daarnaast is beweging goed tegen stress, waardoor de schildklier voldoende energie en bouwstenen kan (blijven) krijgen.
  • Zorg voor temperatuurswisselingen
    De schildklier heeft onder andere als taak om je lichaamstemperatuur onder controle te houden. Door temperatuurwisselingen wordt je schildklier aan het werk gezet. Een simpele manier om dit in je leven toe te passen is door regelmatig koud te gaan douchen. Of zet je thermostaat in de winter eens een dag op 16 graden. Je prikkelt je schildklier en je portemonnee op een positieve manier.
  • Vermijd goïtrogenen
    Goïtrogenen zijn stoffen die de opname van jodium tegengaan. Goïtrogenen komen voor in voedingsmiddelen, zoals soja, pinda’s en (zoete) aardappelen. Maar ook in rauwe koolsoorten, zoals broccoli en bloemkool. Verder gaat roken ook de opname van jodium tegen.Dit artikel is geschreven door Romy, eigenaresse en orthomoleculair therapeut van Gezondheidspraktijk Noordzij. Op 10+ locaties door heel Nederland én uiteraard ook in de Hoeksche Waard heeft zij al honderden mensen geholpen naar minder gezondheidsklachten op basis van uitgebreid bloedonderzoek. Meer informatie of vrijblijvend een afspraak inplannen bij Gezondheidspraktijk Noordzij? Neem dan contact op via de onderstaande gegevens.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren