Een ongebruikelijke vondst in het gemeentearchief van de gemeente Hoeksche Waard. Een pistool die de burgemeester van Strijen tot de jaren 80 als dienstwapen had.

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Foto Bram van Hemmen
Hoeksche Waard – Afgelopen week werd burgemeester Bram van Hemmen gebeld over een wel heel ongebruikelijke vondst in ons gemeentehuis. In de kluis werd in een archiefdoos een pistool (9mm browning) gevonden. Ook zaten er kogels bij. En tja, wat doe je dan… in ieder geval de politie bellen natuurlijk.

De bewuste doos was waarschijnlijk al enkele tientallen jaren niet geopend. En wat blijkt: vroeger was het heel gebruikelijk dat de burgemeester, als hoofd van de politie, ook over een dienstwapen beschikte. In de jaren ‘80 moesten burgemeesters het wapen inleveren (overgangsregeling) en op één of andere manier is dit in de toenmalige gemeente Strijen niet gebeurd en is het achter slot en grendel in een doos belandt.
 
De politie heeft gisteren het wapen opgehaald en zij zullen het onklaar (laten) maken. De wens van de gemeente is om het wapen in ieder geval te behouden, voor de collectie cultuurhistorische objecten. Waarschijnlijk is het pistool gemaakt in 1915. In ieder geval een bijzonder stukje geschiedenis dus!
 
Het verhaal wordt nog verder uitgezocht, want u begrijpt: de burgemeester en een dienstwapen, daar wil burgemeester Bram van Hemmen meer van weten!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren