De Hoeksche boerin: “Zo zit je te wachten op buitje regen en zo staat heel je akker onder water”.

Trudy Schoenmakers
4 Min Read
Foto de Hoeksche Boerin

De maand oktober liet behoorlijk van zich horen. Met zelfs een tornado in Barendrecht. Vorige maand moesten we wachten op een buitje regen om de aardappelen te kunnen rooien en na die hevige regenbui stonden hele akkers onder het water.

Wat waren wij blij dat al onze aardappelen droog naar binnen zijn gekomen. Het is altijd belangrijk dat je de aardappelen zo snel mogelijk droog krijgt, als ze in de schuur liggen. De volgende stap is dan dat je ze kunt gaan terug koelen en daarna gaan ze naar de bewaar temperatuur. De aardappelen die nu binnen zitten bewaren we op zo’n 6 graden. Wij telen alleen tafelaardappelen. Die kunnen vaak wel wat kouder nog bewaard worden dan friet aardappelen. Als je frietaardappelen echt koud bewaard, dan praat ik over een graad of 4, dan krijgen ze te veel suikers en kleuren ze met het bakken te bruin.

De werkzaamheden deze maand verliepen lekker. Want we hebben ook weer een perceel bieten kunnen rooien. De afspraak had ik 2 weken geleden al gemaakt met de loonwerker. Het was helaas niet een heel mooie dag om te rooien, want we begonnen al met miezer. En dan wordt het in het land, toch snel een vieze bende. En laat ik eerlijk zijn, trekker rijden in de bagger, is niet mijn sterkste kant….. Gelukkig reed ik in de zwaarste combinatie, dus had mijn trekker weinig moeite om zich door de blubber heen te worstelen. Helaas begon ik al met een rem fout, en belande ik in het onlangs gezaaide tarweperceel…. De remmen stonden namelijk nog gekoppeld, waardoor alle wielen blokkeren bij het remmen. Mijn bedoeling was dat alleen de rechterkant zou remmen, waardoor ik een scherpere bocht kon maken. Ik werd dus weer even wakker geschud en de rest van de ochtend verliep het allemaal beter.

Bieten er uit, ploeg er in. Het gehele perceel is daarna omgeploegd en vervolgens konden we er met het zaaimachine overheen. We hebben namelijk op dit perceel tarwe gepland voor de oogst van 2022.

Het perceel met knolselderij is ook deze maand gerooid en ook de snijmais is er af. Kortom, het was een heel productieve maand.

Wat er nu nog op de planning staat? Ik heb nog 1 klein perceel met bieten staan. Maar die staan op de planning voor levering half december. Altijd spannend, want als we zware vorst gaan krijgen, daar kunnen bieten niet tegen. Het wil dan nog wel eens helpen om ze onder een zijl te leggen. Het is dus hard duimen dat we de vorst pas weer in 2022 gaan krijgen.


Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtje aan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren