Heel moeilijk jaar voor bijen en imkers in de Hoeksche Waard

0
283
Bij op Bloem - Foto Arie Pieters

Het was over een langere tijd een veel te koud voorjaar dit jaar en dat had uiteraard in meerdere opzichten gevolgen voor de natuur. Eén van de beroepen die zelf daarvan het meest de gevolgen ondervond waren de imkers.

In de loop van de lente, die maar niet echt op gang leek te komen, kwamen ondermeer uit het noorden, oosten en midden van het land berichten dat bijenvolken het heel moeilijk hadden. Normaal gesproken zien we ergens in de loop van de maand maart de eerste bijen, als het weer het toelaat. Maar dat was dit jaar wel even anders. En ondanks dat het in het westen van het land wat eerder een beetje op begon te warmen, merkte men ook hier de gevolgen. ‘Je kon echt goed zien dat het allemaal veel later was. Het scheelde zelfs weken met een normaal voorjaar. Zodoende was een heel moeilijk jaar voor bijen en bijenvolken. Dat had te maken met de kou en later ook nog met de regen’, aldus Henk Gerkema van Imkerij  ’t Schuurtje. Het was dus ook voor regionale imkers een hele klus om voldoende honing ‘op de planken’ te krijgen dit jaar.

Effecten koude winter en koud voorjaar

Met alle milde winters de afgelopen zes, zeven jaren en vaak warme zomers, zijn we bijna vergeten hoe nadelig de effecten van een strenge winter of een koud voorjaar kunnen zijn voor de natuur. In dit geval bleek dat ineens overduidelijk na het te koude en later natte voorjaar. Maar eerder deed men in Groot Brittannië al eens onderzoek naar de effecten van een strenge winter. In dit specifieke geval nam men meteen maar de strengste van de vorige eeuw: De winter van 1962/1963. Wat bleek na deze winter? Vooral onder vogels had de winter een slachting aangericht! Qua aantallen had maar liefst één derde van alle vogels deze winter niet overleefd. En net alleen, ook was bijna een derde van alle vogelsoorten na die winter verdwenen. Een strenge winter, een koud voorjaar, het kan voor de natuur dus dramatisch uitpakken. Veel imkers zitten daarom niet te wachten op een strenge winter of opnieuw een te koud voorjaar.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.