Hulp bij schulden in gemeente Hoeksche Waard

653
Archieffoto - Gemeente Hoeksche Waard, HW Wonen, Dienst Gezondheid & Jeugd, Humanitas, Welzijn Hoeksche Waard en Rabobank Zuid Hollandse Eilanden werken samen om schulden en uithuis zettingen te voorkomen - Foto Gemeente HW

Planbureaus voorzien een sterke groei van armoede in Nederland. Tot 2035 groeit het aantal mensen dat in armoede leeft met ruim 25 procent. Dit komt door het kabinetsbeleid om na 2021 de bijstandsuitkering stapsgewijs te verlagen. Schulddienstverleners van de gemeente staan klaar voor inwoners met financiële problemen die om hulp vragen.

Van schulden afkomen

Door samen naar de persoonlijke situatie te kijken, kan er een plan opgesteld worden en wordt duidelijk welke oplossingen mogelijk zijn. Er zijn verschillende oplossingen mogelijk bij schulden. Zo kan het voor inwoners wellicht voldoende zijn om enkele adviesgesprekken te volgen om zo weer grip op de financiën te krijgen en schulden te voorkomen. Ook is er een speciaal saneringskrediet waarvoor de gemeente samenwerkt met de Kredietbank Nederland. De meest vergaande maatregel om schulden op te lossen is door een wettelijke schuldsanering (Wsnp). Tussen deze twee opties in zitten nog tal van verschillende mogelijkheden en combinaties daarvan die kunnen worden ingezet. Team Inkomen en schuldhulpverlening helpt door een plan van aanpak op te stellen en dit plan uitgebreid te bespreken met de hulpvrager.

Budgetbeheer

Uit het plan van aanpak kan naar voren komen dat verdere ondersteuning nodig is. Zo vergroot de gemeente de kans van slagen van de gekozen oplossing. Een vorm van ondersteuning is budgetbeheer. Door budgetbeheer in te zetten wordt voorkomen dat er nieuwe schulden ontstaan. In dit geval worden de vaste lasten betaald van het inkomen van de hulpvrager en reserveert de schuldhulpverlener een bedrag voor onvoorziene kosten. Voor de boodschappen is er leefgeld, dat in overleg wekelijks of maandelijks wordt overgemaakt naar de eigen rekening. Mogelijk kan er extra budget worden vrijgemaakt door lening oversluiten. De rente is momenteel zo laag dat dit een flinke besparing op kan leveren wanneer er momenteel leningen lopen met een hoge rente.

 

Grote impact van schulden

Schulden hebben een grote impact, dit gaat veel dieper dan alleen het tekort aan geld. Door schulden ontstaat veel stress, bijvoorbeeld doordat er maar telefoontjes en brieven blijven komen van schuldeisers. Ook hebben inwoners met schulden vaak te maken met meerdere partijen, waardoor ze het overzicht kwijtraken. Financiële problemen kunnen daarbij leiden tot het ontstaan of verergeren van fysieke klachten en psychische problemen. Het lukt bijvoorbeeld niet meer om noodzakelijke zorgkosten op te brengen en er is geen budget of tijd om gezond te eten en te bewegen. Hierdoor wordt de leefstijl ongezonder. Uit onderzoek blijkt dat volwassenen die met geldzorgen, schulden of armoede leven vaak te maken met chronische ziekten zoals diabetes mellitus type 2 en hart- en vaatziekten. Kinderen en jongeren die opgroeien in armoede hebben vaker overgewicht en hechtingsproblemen met hun ouders. Ook zijn ze negatiever over hun leven en toekomst en voelen ze zich minder gelukkig.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.