GroenLinks stelt vragen over gas- en oliewinning in de Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Het affakkelen van gas tijdens onderhoudswerkzaamheden archieffoto: QPHOTO

Hoeksche Waard – Nu de Groningers te horen hebben gekregen dat de gaswinning daar dit jaar mogelijk wordt verdubbeld, vraagt de GroenLinks-fractie het college hoe dit zit met de gaswinning in de Hoeksche Waard. Ook hier zou de gaswinning worden afgebouwd. Wordt die belofte nu eveneens niet nagekomen?En waarom worden de inwoners hier eigenlijk zo slecht geïnformeerd over die gas- en oliewinning en de effecten op bodemdaling?

Qua gaswinning is de Hoeksche Waard natuurlijk niet te vergelijken met Groningen. Toch kent het eiland verschillendezogenoemde kleine velden van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Die gaswinningslocaties zijn in Mijnsheerenland, Oud-Beijerland, Heinenoord en Numansdorp. In Oud-Beijerland worden zowel gas als olie gewonnen. Dit zou eerst tot 2017 duren, maar dit is eerder tot zeker 2023 verlengd.

“Het valt ons op dat de gemeenteraad en de inwoners hiernauwelijks tot niet worden geïnformeerd over de gas- en oliewinning”, zegt fractievoorzitter Vincent Rietvelt van GroenLinks. “Veroorzaakt deze mede de bodemdaling in de Hoeksche Waard en welk effect heeft dit eventueel op woningen? Natuurlijk begrijpt onze fractie dat we nu nog gasnodig hebben, maar als het in je woonplaats wordt gewonnen is het wel belangrijk dat de NAM en de gemeente hierovertransparant zijn naar de inwoners.”

Burgerraadslid Tania Heimans woonde net in Maasdam toen ze in 2019 op de dijk een man tegenkwam die metingenuitvoerde. “Ik vroeg waarvoor dit was en daarop overhandigde hij me een brief van de NAM. Daarin stond dat het een controlemeting betrof voor het bepalen van opgetreden bodemdaling door gaswinning in de Hoeksche Waard. Ik heb daarop met de NAM gebeld en werd gerustgesteld dat de gaswinning in de laatste fase zat en dat ze geen verzakking van mijn woning verwachten. Heimans was destijds nog niet actief voor GroenLinks, maar ze verbaast zich dat ze er per toeval achter kwam dat er gas- en olie in de Hoeksche Waard worden gewonnen en dat dit bodemdaling kan veroorzaken.

De gemeenten Rotterdam en Barendrecht verzochten onlangs het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om de NAM geen vergunning te geven voor het verder winnen van olie onder Rotterdam-Zuid en Barendrecht. De inwoners zijn er bang voor bodemdaling en zelfs bevingen.

De fractie van GroenLinks heeft het college gevraagd om de gemeenteraad en de inwoners zo snel mogelijk te informerenover de huidige situatie van gas- en oliewinning in de Hoeksche Waard.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren