Winterse historie tijdens ‘afwezige winter’

0
386
De winter lijkt vakantie te hebben dit jaar en dus zitten prikslee wedstrijden er ook in Mookhoek er hoogstwaarschijnlijk niet meer in. - Foto Arie Pieters

Ze waren er ook afgelopen herfst weer, de ‘modellen’ vanuit Amerika of van Russische weerstations, die een ‘horrorwinter voorspelden. En hoewel mensen in landen als Turkije en Griekenland er met alle onverwachte sneeuwval daar vast anders over zullen denken was er hier geen sprake van winter, laat staan van een ‘horrorwinter’.

Maar dat betekende dus ook dat er in de regio geen schaatswedstrijden konden worden uitgeschreven. En zelfs een paar dagen ijspret op de regionale ijsbanen zat er niet in. En het uitblijven van een echte vorstperiode betekende ook dat die andere ‘ijssport’, priksleeën in de ijskast kon blijven dit jaar. Priksleewedstrijden worden traditiegetrouw vaak georganiseerd als de dooi in zicht komt, want het is uiteraard niet heel goed voor een mooie, gladde ijsvloer, al dit prikken in het ijs. Geen winters weer en wedstrijden op het ijs dit jaar, dan maar even speuren in de fotoarchieven. Hier kijken we naar priksleeën bijna veertig jaar geleden in buurtschap Mookhoek. Met zowel op de slee als bij de toeschouwers bekende inwoners van Mookhoek. Zeker inwoners van Mookhoek zelf zullen vast de nodige mensen herkennen op de foto.

Prikslee wedstrijden en historie

Een prikslee is een slee voor op het ijs die de sleeër met stokken moet voortbewegen. Vroeger werden ze gemaakt van hout met fraaie beschilderingen. Tegenwoordig worden ze vaak gemaakt van aluminium, metaal of kunststof. Er zijn meerdere soorten sleeën, te weten de zitslee, de knieslee en de stuurslee. Priksleeën als sport is al minstens zeven eeuwen oud. De sleeën zijn licht en wendbaar en glijden op (schaats)ijzers. De sleeën zijn aan te passen aan de persoon. In 1980 met de Paralympische winterspelen in het Noorse Geilo werd het priksleeën Paralympisch, maar na winterspelen van Nagano 1998 verdween het priksleeën weer van het programma. Ondank dat de sport paralympisch is geweest worden er in Nederland uitsluitend gemengde wedstrijden gehouden, omdat valide en mindervalide sporters bij het priksleeën gelijkwaardig aan elkaar zijn.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.