De week van de gemeenteraadsverkiezingen: Laat je stem niet verloren gaan

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

Op woensdag 16 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. U kunt ook stemmen op maandag 14 maart en dinsdag 15 maart, dit kan in de Hoeksche Waard in 11 stemlokalen,  verspreid over het eiland. Voor gemeente Hoeksche Waard zijn het de eerste gemeenteraadsverkiezingen sinds de fusie op 1 januari 2019.

Heb je het verkiezingsmagazine al gelezen?

Vorige week is het verkiezingsmagazine uitgebracht. In het magazine komen de lijsttrekkers van alle 12 partijen aan het woord. Zij vertellen waar hun partij voor staat en wat hun speerpunten zijn Ook staan de contactgegevens en communicatiekanalen van de partijen in het magazine. Dat is handig als je bijvoorbeeld het verkiezingsprogramma van een bepaalde partij wilt lezen.

Het verkiezingsmagazine lees je hier

Verkiezingsprogramma’s

Hieronder vindt u per deelnemende politieke partij het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen op 14, 15 en 16 maart 2022.

Waar kan ik stemmen?

Stemmen op 16 maart

U kunt stemmen op 16 maart 2022, tussen 07.30 uur en 21.00 uur. Waar u kunt stemmen ziet u in het overzicht stemlokalen. Een overzicht van de stemlokalen vindt u ook terug op de achterzijde van de kandidatenlijst die u uiterlijk op 12 maart ontvangen heeft.

Stemmen op 14 en 15 maart

In verband met de corona-pandemie is het ook mogelijk om al op 14 of 15 maart uw stem uit te brengen. Dit kan tussen 07.30 uur en 21.00 uur op 11 stembureaus verspreid over de Hoeksche Waard (let op: niet alle stembureaus zijn dus open op 14 en 15 maart!).

Op het overzicht met stembureaus staat duidelijk aangegeven welk bureau op welke dag(en) open is. De extra opening zorgt ervoor dat iedereen in alle rust en veiligheid zijn of haar stem uit kan brengen. Dit geldt vooral voor mensen die tot een risicogroep behoren.

Gemeente Hoeksche Waard wil zoveel mogelijk inwoners de kans bieden om makkelijk hun stem uit te kunnen brengen. Daarom rijden er dit jaar voor het eerst 2 speciale verkiezingsbussen rond. Daarnaast zijn er 2 zogenoemde ‘drive-thru’s’ waar mensen vanuit hun auto kunnen stemmen.

Verkiezingsbussen

Op maandag 14 maart, dinsdag 15 maart en woensdag 16 maart 2022 rijden er tussen 09.00 en 17.00 uur 2 verkiezingsbussen door de Hoeksche Waard. In deze bussen kunt u, net als in een ‘normaal’ stemlokaal, uw stem uitbrengen. Deze bussen rijden volgens een vast rooster naar buurtschappen en andere plaatsen waar geen stemlokaal dicht in de buurt is. Het biedt u de mogelijkheid om daar op verschillende dagen en tijdstippen te stemmen.  Waar en wanneer dat kan leest u in het overzicht route verkiezingsbussen.

Ook komt er een bus enige tijd bij de middelbare scholen het Hoeksch Lyceum en de Willem van Oranje in Oud-Beijerland te staan voor de 18- en 19-jarigen die voor het eerst mogen stemmen.

Voor de verkiezingsbussen gelden dezelfde (corona)regels als voor de andere stemlokalen.

Drive-thru’s

Op woensdag 16 maart 2022 kunnen inwoners van 07.00 tot 19.00 uur ook gebruikmaken van
2 drive-thru stemstraten. Deze stemstraten zijn met name bedoeld voor mensen die liever vanuit de auto of vanaf de fiets willen stemmen. Maar ook als u te voet bent, kunt u hier uw stem uitbrengen. U vindt de stemstraten dicht bij de opritten naar de A29:

  • parkeerterrein Intratuin – Volgerlandseweg 1a, Numansdorp (tegenover de P+R)
  • parkeerterrein Rabobank De Eilanden, Reedijk 8, Heinenoord (tegenover het busstation)

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren