Gemeente Hoeksche Waard investeert in toekomst en schaft een drone aan

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Foto Gemeente HW

Als jonge gemeente gaat gemeente Hoeksche Waard mee met haar tijd. In de polders en binnenkort ook in de lucht. Vorige week nam wethouder Harry van Waveren, onder meer van mobiliteit, infrastructuur, beheer en onderhoud openbaar gebied, een multi-inzetbare drone in ontvangst. “De toekomst is nu. Met de aanschaf van deze nieuwe drone investeren we onder meer in de mobiliteit van de toekomst, nieuwe technologie en wettelijke ontwikkelingen. Deze zaken gaan zo snel, dat je als jonge gemeente straks niet achterop wilt lopen.”  

Inzet in stroomversnelling 

De aanschaf van een eigen drone markeert de start van een pilot waarbij de gemeente onder meer onderzoekt waarvoor drones binnen de gemeente gebruikt kunnen worden. Ook gemeente Hoeksche Waard ziet dat de ontwikkeling, én het gebruik van drones, toeneemt. “Strenge regelgeving belemmerde lange tijd de toepasbaarheid van drones. De toename van de legale inzet van drones is dit jaar echter in een stroomversnelling beland, door onder meer nieuwe Europese regelgeving. Dergelijke ingrijpende ontwikkelingen roepen de nodige vragen op bij bestuurders, beleidsmakers en uitvoerende instanties. Terwijl daarnaast de vraag naar luchtopnamen per jaar groeit en daarin willen we natuurlijk gaan voorzien”, legt wethouder Van Waveren uit. 

Gebruik is sneller, duurzamer en goedkoper 

Tijdens de pilot hoopt gemeente Hoeksche Waard inzicht te krijgen in de huidige stand van zaken van toepassingen, regelgeving, privacy en handhaving bij de inzet van drones. Van Waveren: “Ook gaan we nader onderzoeken om als gemeente uiteindelijk zelf aan de slag te gaan met drones. We zien nu al de positieve effecten daarvan. Al is het alleen al dat de inzet van drones stukken sneller, duurzamer én goedkoper is dan het inhuren van een vliegtuig of helikopter, wanneer we als gemeente bijvoorbeeld nieuwe bouwgrond moeten inmeten.” 

Gemeentebreed 

De inzet van drones raakt tevens aan de gemeentelijke I-visie over het datadreven werken. Door een geautomatiseerde dronevlucht uit te voeren kan de gemeente veranderingen in de buitenruimte beter monitoren. Op dit moment gebeurt dat visueel door op verschillende momenten beeldmateriaal te vergelijken. Verder kan de multi-inzetbare drone helpen bij het opsporen van illegale bouw- en of overkappingen en grondgebruik. Door gebruik te maken van de drone willen wij eveneens voorsorteren op datagedreven werken. De dronecamera is uitermate geschikt om als gemeente zelfstandig keuzes te maken en de Hoeksche Waard goed in beeld te brengen voor de inwoners en bedrijven. Kostbare opdrachten uitbesteden aan externen is hierdoor niet meer nodig. Het is de bedoeling de drone gemeentebreed in te gaan zetten. 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren