Plataan Blaaksedijk genomineerd voor monumentale status

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Deze mooie plataan aan de Blaaksedijk wordt genomineerd voor de monumentale status. (Foto: Arie Pieters/Fraxinus Excelsior ©)

Zijn er nog steeds niet officieel geregistreerde monumentale bomen te vinden in de Hoeksche Waard? Jazeker, en als de regionale Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior er ééntje op het spoor komt worden die nog steeds genomineerd voor het landelijke Register van Monumentale bomen, dat wordt bijgehouden door de landelijke Bomenstichting.

Monumentale bomen moeten minimaal 80 jaar oud zijn om in dit register te worden opgenomen en daar voldoet de plataan aan de Blaaksedijk nabij Puttershoek ruimschoots aan. Vast staat dat hij voor de Tweede Wereldoorlog nabij de dijkwoning, waar hij in de tuin staat is geplant. Hoogst waarschijnlijk ergens tussen 1935-1939. De boom is kerngezond en is bovendien al vanuit de verte zichtbaar, als men van Puttershoekse kant de Blaaksedijk op komt rijden. Maar er is nog meer over deze plataan te vertellen, aldus Arie Pieters (coördinator bomenwerkgroep): ‘Van deze boom is bekend dat de wortels helemaal om de fundering van het huis waar hij bij hoort heen zijn gegroeid. Het is echt een twee-eenheid. Hij is nu ergens tussen de 90-95 jaar en moet als alles goed gaat hier nog heel lang kunnen staan langs de dijk. Platanen kunnen namelijk enkele honderden jaren oud worden.’ In de Hoeksche Waard staan overigens al meerdere monumentale platanen, onder andere in Maasdam, ’s-Gravendeel en Oud-Beijerland. De boom in Maasdam is met een leeftijd van rond de 135 jaar de oudste plataan in de regio.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.