Op meerdere plekken in de Hoeksche Waard gedumpte dieren opgehaald

0
792
Op meerdere plekken zijn inmiddels gedumpte kippen, hanen en konijnen opgehaald. (Foto: Arie Pieters)

De trieste trend die einde vorig jaar al zichtbaar werd en die aan het einde van de corona periode volop aan het licht is gekomen, is ook aan de Hoeksche Waard niet voorbij gegaan. We hebben het over het dumpen van dieren. Eerst nog wat onderbelicht, omdat de aandacht eerst vooral uitging naar alle honden die in het asiel terechtkwamen, begint het inmiddels steeds meer een probleem te worden. Vooral uiteraard voor de gedumpte dieren zelf.

Maar daarnaast ook voor de opvang van gedumpte dieren en mensen die de helpende hand proberen te bieden om dieren, zolang er geen opvang is in leven te houden. In de Hoeksche Waard gaat het net als in de rest van het land meest om konijnen, (sier)kippen & haantjes en cavia’s. Alleen al in de oostelijke helft van de regio zijn in relatief korte tijd op zeker vier plekken sierkippen/haantjes opgedoken en ook op meerdere plekken konijnen. Het gaat dan meest om locaties aan de rand van een stukje bos, maar soms zijn ze ook gewoon ergens in de polder losgelaten. Begrip voor de ‘dierendumpers’ is er niet bij mensen die nu iets voor de dieren proberen te doen, zoals een inwoonster van Mookhoek die regelmatig langsgaat bij enkele hanen/kippen. ‘Er zullen wel allerlei excuses komen en ik begrijp heus wel dat sommige mensen nu krap bij kas zitten, maar dit is geen oplossing. Je kon het al aan zien komen. Met ‘corona’ was het bijna een hype om een om huisdier te nemen, ook bij mensen die nooit interesse daarin hadden. Nu willen ze op vakantie of hebben minder geld en dan weg er maar mee.’ Toch zijn er wel degelijk waarschuwingen afgegeven voor wat nu dan ‘impuls aankopen’ wordt genoemd.

Ondermeer de Dierenbescherming hamerde meer dan eens op het risico van ‘zomaar’ een huisdier aanschaffen. Onderzoekers van de Universiteit van Utrecht bevestigen inmiddels dat er veel impuls aankopen zijn gedaan en dat een deel van de nieuwe eigenaren van dieren nauwelijks rekening hielden met de onkosten en zeker niet met zaken als ziekte. “Mensen onderschatten het weleens. Hoeveel tijd het kost en hoeveel geld. Aanschaf is eenmalig, maar daarna moet je echt nog serieus geld stoppen in voeding en verzorging. Als het dier ziek wordt, kan dat best hoog oplopen’, aldus Nienke Endenburg, universitair docent mens-dier-relaties aan de Universiteit van Utrecht. Inmiddels zijn door particulieren en de Dierenambulance meerdere dieren opgehaald.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.