Constructief Hoeksche Waard vindt het niet aannemen een ingediende motie over ontheffing kostendelersnorm een gemiste kans

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Riene Verburgh - Foto archief

Daar waar in andere grote gemeenten, zoals o.a. Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Arnhem, de gemeenteraad heeft besloten om vooruitlopend op een komende wetswijziging ontheffing te verlenen op de kostendelersnorm wil de Gemeente Hoeksche Waard dat niet, wat bepaald niet in het belang van hulpbehoevende inwoners is, die ieder steuntje in de rug kunnen gebruiken.

De genoemde gemeenten hebben de leeftijdsgrens voor de zogenoemde kostendelersnorm van 21 jaar naar 27 jaar verhoogd, door een algemene ontheffing hiervoor te verlenen. Hierdoor kunnen (jong-)volwassenen nog jaren langer thuis blijven wonen zonder dat dit gevolgen heeft voor de bijstandsuitkering van bijvoorbeeld hun ouders. Het niet verlenen van ontheffing kan leiden tot dakloosheid onder jongeren, nog meer druk op de al overspannen woningmarkt en dat de schuldenproblematiek onder inwoners kan toenemen.

De Gemeente Hoeksche Waard wil het beste jongetje van de klas zijn, want de portefeuillehouder geeft als enige reden aan dat hij niet in strijd met de wet wil handelen. Dat is een complete misvatting, want het college heeft de bevoegdheid om ontheffing te verlenen. Dat wordt normaalgesproken per persoon bekeken en op maat besloten. Via de motie wordt daar een algemene ontheffing van gemaakt. Daar is niets strijdigs aan met wetgeving. Dat weten die grote gemeenten ook. Waarom de Hoeksche Waard niet of het is het gewoon een kwestie van niet willen?

Door de gemeente is tot op de dag van vandaag ook geen enkele ontheffing verleend wat zeer opmerkelijk is, want ambtenaren geven glashard aan dat zij niet in strijd met de wet handelen, dus wordt dit systematisch afgewezen. Fijn om te weten. Het is duidelijk dat men zich onvoldoende inzet voor de inwoners die in armoede leven, want de mogelijkheid om ontheffing te verlenen wordt totaal niet benut. Dit is een heel zorgelijk punt, aldus Riene Verburgh, raadslid van Constructief Hoeksche Waard.

Vorig jaar werd in december nog een motie vrijstelling voor giften voor mensen in de bijstand aangenomen. Dit was eveneens vooruitlopend op een wetswijziging en bedoeld om de positieve effecten meteen te kunnen realiseren. Waarom was dat dan niet strijdig met de wet? De motie ontheffing kostendelersnorm ligt in dezelfde lijn. Hier is duidelijk sprake van politieke willekeur. Komt dat omdat de motie vrijstelling giften destijds is geïnitieerd door de coalitie en deze motie kostendelersnorm door de oppositie die bijna voltallig voor heeft gestemd (42%)? Wat komt er dan terecht van de zogenaamde minderheidscoalitiehouding wat de formateur zo stellig heeft geroepen? En de inwoners zijn zoals altijd weer de dupe.

Daar waar in de vorige raadsperiode het opzetten van een goed armoedebeleid kansloos was, lijkt het in deze raadsperiode dezelfde kant op te gaan. Dat is ook logisch als je de oude coalitie vrijwel in stand houdt en daar vervolgens een rechtse partij aan toevoegt.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren