De Hoeksche boerin: “Mooiste werkzaamheden weer begonnen.”

0
1183
Foto Prive

De maand augustus staat weer voor de deur. Eerst nog even een terugblik op de maand Juli. Als ik terugkijk hebben we namelijk echt al heel wat werk verricht.

Het was vroeg dit jaar, toen de mooiste werkzaamheden weer begonnen. Mijn mooiste werkzaamheden zijn namelijk de oogst. Dan krijg je de producten te zien waar je al die tijd zo voor ingezet hebt. Wij begonnen de oogsttijd met het dorsen van tarwe. 3 percelen, 2 verschillende rassen. We hadden 1 perceel met een vroeg ras. 18 juli was de dag dat we er aan begonnen. Eerder had ik het idee dat de tarwe nog te vochtig was. Toen de combine er was en we onze eerste vracht vol hadden, reed ik vol goede moed richting weegbrug. Tijdens het wegen wordt er een monster genomen en het vochtpercentage gemeten. Onze tarwe wordt ingenomen op basis van 15% vocht. Wij moeten droogkosten betalen als de vracht boven 16% is. Aangezien het de laatste weken lang droog is geweest, is het in deze tijd niet nodig om boven 16% tarwe aan te leveren. Dan kan je beter nog even een dagje extra wachten, want 1 dag kan al genoeg zijn om toch onder de 15% te komen.
Bij de eerste meting kwamen we uit op 11,5%. Ik schrok er eigenlijk wel van. Want als het te droog is, kost het je weer kilo’s. Even met de plantenspuit er overheen is echter geen optie. Het eerste perceel reden we er volledig af. We maakten daarna een klein begin aan het 2e perceel. Dit ras was door de warmte ook hard gegaan in zijn afrijping. Dat bleek ook wel tijdens de eerste vocht meting. We kwamen uit op 14,6%.
Naast dat het vochtpercentage voor de percelen laag was, was de kwaliteit zeer hoog en ook de opbrengst was goed. Kortom, we hebben dit jaar goede tarwe geteeld.


 

Nu de tarwe er af is, is het volgende gewas wat er op die percelen komt, groenbemester. Ik heb gekozen voor een grasmengsel, wat een diepe beworteling geeft. Dit telen we enkele maanden, wat we dan vervolgens zullen onderwerken en we organische stof geven aan de grond.

Tarwe dorsen doe je als het goed droog is. Voor de aardappeloogst heb je juist een wat vochtigere grond nodig. Als de grond namelijk te droog is, krijgen we veel kluiten mee naar boven en beschadig je de aardappel. De grond moet goed kunnen zeven tijdens het rooien. Aangezien het al weken echt droog is en we moeten beregenen om ze in leven te houden, is aardappelen rooien nu niet de beste tijd. Echter hebben wij aardappelen die al langere tijd dood zijn. Het is zelfs zo dat de klant gevraagd heeft of we ze al niet kunnen leveren. Dus hebben we het eerste ras al gerooid. Helaas was het erg droog en dus hebben we het perceel eerst beregend, zodat we vervolgens met de rooier het land in konden gaan. Beregenen klinkt echter heel fijn en natuurlijk is dat ook heel fijn als je het kunt, maar zo precies regenen als een regenbui is echt heel lastig. Je hebt altijd wel een plek waar net wat te weinig water is gevallen door de wind die waait. We geven echter niet op, dus we hopen binnenkort weer verder te kunnen met het rooien van onze heerlijke aardappelen.


Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtje aan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.