De Hoeksche boerin: “Ik hoef mij weer niet te vervelen deze winter.”

Trudy Schoenmakers
4 Min Read
De Hoeksche Boerin ( Trudy Schoenmakers ) bij de suikerbieten die van haar land kwamen. - Foto Prive

De laatste maand is aangebroken. De winter heeft zijn intrede gemaakt. En jawel…., alle gewassen van 2022 zijn van het land!

Even alles op een rijtje, want welke gewassen stonden er ook al weer dit jaar op het land? Het gewas wat altijd al in het najaar wordt gezaaid en geoogst wordt als het hoogzomer is, is tarwe. Afgelopen jaar hadden we een mooie opbrengst. Ook de prijs was goed, want door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne kon er geen tarwe geëxporteerd worden uit deze landen.

Het gewas waar het bij ons om draait zijn de aardappelen. Wij telen tafelaardappelen met heel veel verschillende rassen. We hebben daarom altijd een lang seizoen dat we in de aardappelen zitten. Onze eerste aardappelen werden al eind juli gerooid. Het laatste ras wat aan de beurt was, kwam op 10 oktober uit de grond. Deze laatste aardappelen liggen momenteel bij mij in de schuur en worden op 6 graden bewaard. Straks als het tijd is dat ze geladen worden, brengen we ze weer omhoog in temperatuur. Mochten we ze met 6 graden gaan laden, dan krijgen ze blauwe plekken.

De bruine bonen, die stonden dit jaar voor het eerst in mijn teeltplan. De teelt is goed verlopen. De opbrengst was iets lager dan gemiddeld, maar door de droogte welke we hebben gehad, niet ontevreden over het eindresultaat. Volgend jaar helaas geen bruine bonen meer. HAK heeft er voor gekozen om minder bruine bonen te gaan afnemen. De vraag naar Planetproof geteelde bruine bonen neemt dus af en daarom hebben we gekozen om volgend jaar kidney bonen te gaan telen. Ook deze gaan naar HAK en de afzet daarvan schijnt hoger te liggen dan van de bruine bonen. Ik moet eerlijk bekennen, kidney bonen eten wij hier thuis nooit. Maar goed, net als de bruine bonen van afgelopen jaar, zal ik er toch aan moeten gaan geloven natuurlijk.

De percelen snijmais en knolselderij, welke wij telen in samenwerking met twee andere boeren zijn inmiddels ook van het land af. Op deze percelen is tarwe gezaaid, voor oogst 2023. Het laatste gewas wat ik had staan waren de suikerbieten. 10 november was de gekozen dag dat we ze lieten rooien. We hadden er een mooie droge dag voor uit gekozen. En ook de dagen na de oogst waren droog, zodat we mooi het perceel konden inzaaien met tarwe.

Nu alle gewassen van het land zijn kunnen we de machines schoon gaan maken. Het zaaimachine en de rotoregg zijn al helemaal geboend. We moeten nog enkele gangen ploegen, dan kan ook de ploeg worden afgespoten en netjes achterin de schuur worden gezet.

Dan wordt het weer tijd voor de bijeenkomsten en informatieavonden waar we naar toe kunnen. Ik heb mij ook weer aangemeld voor een cursus. Helaas is deze doorgeschoven naar volgend jaar, vanwege nog wat weinig aanmeldingen. Kortom, ik hoef mij weer niet te vervelen deze winter.


Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtje aan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren