Nieuw boek van Arie Pieters: Kraaienavonturen en mythologie in ‘Morrigan’s schaduw’

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Foto Arie Pieters

Het begon nu inmiddels alweer negen jaar geleden met het maken van foto’s van een zwarte kraai, die auteur Arie Pieters jaren eerder had leren kennen. Maar het werd uiteindelijk heel veel meer. Het is een dagelijkse ondekkingsreis geworden, die naast veel foto’s en heel veel gegevens ook inmiddels een serie boeken heeft opgeleverd. ‘Morrigan’s schaduw’, deel acht in de reeks is sinds 24 mei verkrijgbaar.

Cover van het boek van Arie Pieters

De titel zegt het al: Naast de dagelijkse avonturen van de zwarte kraaienfamilie en enkele van hun vaste, gevleugelde buren, is er ook aandacht voor de mythololgie. Mythologie van over de oceaan, van de Noord-Amerikaanse Indianenvolken, maar ook van de Kelten. ‘Morrigan’ was namelijk een hele belangrijke godin voor dit Europese volk. We proberen te ontrafelen waarom dat zo was en waarom kraaien zo belangrijk waren voor deze godin? Maar natuurlijk is er ook weer volop ruimte voor de dagelijkse avonturen van het paar waar het allemaal mee begon; Clark en Carole. (Naar het goede voorbeeld van Jane Goodall kregen alle leden van de familie uiteraard namen. In dit geval allemaal namen met Keltische roots.) En ook die van enkele van hun jongen, die ondertussen in de buurt hun eigen territorium en leven hebben. Daarnaast zijn er weer nieuwe ontdekkingen en we maken kennis met nieuwe, ‘exotische’ buren in het leefgebied van Clark en Carole: De halsbandparkieten.

Terugkeer sperwers en hangjeugd

De afgelopen jaren werden voor de auteur ook steeds meer dingen zichtbaar. De merkbare comeback van de sperwers b.v., in het deel van het dorp waar Clark en Carole leven, werd zeven jaar geleden letterlijk zichtbaar door vooral de prooiresten van steeds meer tortelduiven. En de rol die hangjeugd groepen bij kraaien spelen bij het vormen van paartjes. Maar inmiddels is gebleken dat er zeker niet alleen maar jonge vogels in die ‘hanggroepen’ aan de rand van het dorp leven. Ze fungeren ook als een soort gemeenschap, waar vogels die hun partner verloren terecht kunnen en jonge paartjes zonder eigen leefgebied. In ‘Morrigan’s schaduw’ wordt verder weer duidelijk wat voor een unieke vogels zwarte kraaien zijn. Beter gezegd: Unieke persoonlijkheden. Ook in het negende jaar van dagelijks volgen vonden weer meerdere onverwachte gebeurtenissen plaats, die nog maar eens lieten zien dat je bij dergelijke hoog intelligente dieren/vogels eigenlijk nooit uitgeleerd komt. Los van spannende kraaienvonturen bevat het boek ook weer 70 zwart-wit afbeeldingen. ‘Morrigan’s schaduw’ is uitgegeven via self publishing platform Mijnbestseller.nl Prijs €16,75, 17 pagina’s en 70 afbeeldingen. (ISBN; 9789464850895) Het is online verkrijgbaar via de webshop van Mijnbestseller.nl en via de fysieke boekwinkel ‘om de hoek’.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren