Uitbreiding Hospice Hoeksche Waard officieel geopend

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Wethouder Joanne Blaak verrichtte de officiële openingshandeling door het starten van het filmpje van de vernieuwde hospice. - Foto Hospice Hoeksche Waard

Er is lang naar uitgekeken om Hospice Hoeksche Waard Zorg in Zuid-Beijerland te kunnen uitbreiden om beter aan de groeiende vraag naar palliatieve zorg te voldoen. Donderdag 25 mei opende wethouder Joanne Blaak–van de Lagemaat de verbouwde hospice.

Eind november 2022 is de eerste gast ontvangen in het nieuwe gedeelte. Zes gastenkamers zijn opgeknapt en de huiskamer met keuken zijn volledig vernieuwd en aangepast aan de eisen van deze tijd. In de opstartperiode was het zaak voor alle vrijwilligers, verpleegkundigen en verzorgenden om er hun weg te vinden. Naast de uitbreiding van het aantal kamers is ook de logistieke organisatie van de hospice aangepast aan de nieuwe situatie. Zo is er een ingang aan de achterzijde Dorpzigt 5. Hospice Hoeksche Waard Zorg beschikt nu over negen gastenkamers.

Wethouder Joanne Blaak deelde haar persoonlijke, goede ervaring met hospicezorg en citeerde daarbij een uitspraak die vermeld staat op de website van Hospice Hoeksche Waard Zorg: “Als het in mei voelt alsof de winter is begonnen, dan treft men hier de warmte van de zomer aan”. “Dat is wat jullie met zijn allen doen; professionals, vrijwilligers en alle sponsoren en dat is groots!”.

Daarna verrichtte de wethouder de officiële openingshandeling door het starten van een filmpje van de vernieuwde hospice. 

Aangezien de meeste bedden van de hospice bezet zijn, was het geen optie om genodigden voor de officiële (her)opening een rondleiding te geven in het gebouw. Dit zou te veel drukte geven voor de ernstig zieke gasten die in de hospice verblijven. Daarom was het een goed idee om een filmpje te maken zodat de genodigden toch een soort rondleiding kregen. Dit filmpje zal binnenkort op de website van de hospice te zien zijn (www.hospicehoekschewaard.nl).

Na een muzikaal intermezzo met harp door Angeline Schoor, nam Hoogleraar Hospicezorg Saskia Teunissen het woord. Zij vertelde op inspirerende wijze over betekenisvolle hospicezorg in Nederland. Vanuit een levenslange ervaring in de palliatief terminale zorg en vanuit haar leerstoel met wetenschappelijke onderbouwingen kan zij als geen ander vertellen wat de betekenis van hospicezorg is voor mensen in de laatste levensfase en wat daarvoor nodig is.

Miek van den Boogaard, directeur-bestuurder van de hospice: “ Sinds enkele jaren werd het tekort aan bedden steeds nijpender. Het is pijnlijk indien iemand graag opgenomen wil worden in onze hospice, dat er dan geen plaats is. Wij gunnen iedereen die in de laatste fase van zijn leven is een plek in onze hospice, om de huiselijke sfeer te ervaren en de warme én specialistische zorg te mogen ontvangen. Wij zijn daarom erg blij dat we deze mooie zorg nu aan meer mensen mogen bieden. Hospicezorg omvat vier domeinen: het fysieke, psychische, sociale en existentiële domein. De zorg die deze vier domeinen omvat wordt door een team van verpleegkundigen en verzorgenden samen met een team van goed opgeleide vrijwilligers met passie gegeven. “


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.