De Hoeksche boerin: “Waarom klaagt een boer nooit als het vriest?”

Trudy Schoenmakers
6 Min Read
Foto: De Hoeksche Boerin

Januari 2024, deze maand is alweer bijna ten einde gekomen. Hoe begon voor jou dit nieuwe jaar, 2024? Ik hou van even getallen, dus het jaar 2024 wordt wat mij betreft een mooi jaar. Ik ben dit jaar ook nog eens mooi begonnen.

Wij genoten met de familie namelijk van een witte kerst in Frankrijk. Ons hele gezin stond op de ski’s, maar ook het gezin van mijn zus, mijn ouders en schoonmoeder genoten dit jaar van de Franse sneeuw.
Daarna reisden wij als gezin verder naar Oostenrijk, omdat mijn zoon daar met zijn skiteam enkele wedstrijden en trainingen had. Kortom, het jaar 2024 begonnen wij met een heerlijke vakantie en waren wij even weg uit Nederland.

De tweede week januari was het, net als het einde van 2023, nog erg regenachtig en nat in het land. Maar al snel kwamen er lagere temperaturen en ging het vriezen.
Is het jullie wel eens opgevallen dat wij boeren vaak klagen over het weer….? Dan is het weer te droog, dan weer te nat. Waarom klaagt een boer nooit als het vriest?
Oké, heel misschien deze afgelopen weken wellicht wel, omdat er nog een enkele boer zijn wortelen, bieten of zelfs aardappelen nog moest rooien. Maar over het algemeen genomen hoor je een boer niet klagen als het vriest.
Waarom is dat eigenlijk?
Vorst is erg goed voor de bodemstructuur. Dit klinkt misschien gek, maar het vocht wat in de bodem zit bevriest en zet daardoor uit. Hierdoor wordt de bodem als het ware opengebroken. Daardoor krijgt de bodem een betere structuur. In de Hoeksche Waard zitten wij op klei grond. Deze kleigrond valt na een paar goede nachtvorsten, mooi uit elkaar. Als het straks voorjaar wordt, kunnen we weer een mooi zaaibed maken voor bijvoorbeeld de suikerbieten of kidney bonen.

Het is natuurlijk nog geen voorjaar, maar stiekem kijk ik er al naar uit. De trekkers staan weer helemaal te blinken in de schuur. De olie, de filters, alles is weer nagekeken. De juiste banden moeten er nog onder worden gelegd, want in het voorjaar willen we graag op de meest brede banden het land in, met zo min mogelijk insporing.

Heb ik trouwens al het teeltplan verteld wat ik dit jaar weer op de percelen krijg?
Het is nog niet 100% rond, maar wel voor 95% zeker. Zo krijg ik weer heerlijke aardappelen voor Albert Heijn, maar ook weer lekkere delicatesse aardappelen. Ook de Hoeksche Parels van mijn zoontje komen terug en de Eigenheimers van mijn vader. Ik ga dit jaar mijn volledige tarwe areaal telen voor Royal Koopmans, oftewel Nedertarwe! Een perceel komen suikerbieten, ondanks dat we een suikertaks hebben gekregen als consument, blijft de vraag naar suiker stijgen. Dus blijven we suikerbieten telen. Nu komen we bij het gewas wat dus nog niet helemaal zeker is dat zijn namelijk de red kidney bonen. Afgelopen jaar teelde ik dit gewas voor het eerst en dat beviel eigenlijk best goed. De bonen gaan naar HAK en leveren we op contract. Dit betekend dat ik van te voren exact weet welke prijs ik per kilo geleverd product krijg. Dit was een mooie prijs, wat heel fijn is, want het telen van bonen is nog niet zo simpel in Nederland. Ik moet ook zeggen dat ik er afgelopen jaar heel veel uren in zoet ben geweest, want het gewas zat volledig onder het onkruid: kruiskruid. Uren liep ik er in met mijn lange hak om dit te verwijderen. Om toch bonen te blijven telen, moet dit ook wel betaald worden, want anders ga ik toch echt voor een ander gewas kiezen.
Doordat de opbrengsten dit jaar relatief hoog lagen, heeft de fabriek nog behoorlijk wat voorraden en gaat het verhaal dat de prijs voor het contract gaat zakken. Hoeveel lager het gaat worden, weet ik dus nog niet. En dus heb ik nog niet voor 100% gekozen voor kidney bonen. Al wordt de keuze voor het kiezen van een ander gewas wel steeds lastiger.
Het laatste gewas wat we telen zijn de knolselderijen, welke we in samenwerking telen.

De wintertarwe is allemaal al in oktober gezaaid en staat er al goed op. Als het straks mooi voorjaar weer wordt hoop ik er mest over te kunnen uitrijden. Zover is het voorlopig nog niet.


Alle columns van de Hoeksche Boerin teruglezen? Klik hier

Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtjeaan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren