VoorWaards wil meer MBO opleidingen in de Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Eline Rood was op bezoek bij de Land en tuinbouw school Yuverta in Klaaswaal - Foto PR

VoorWaards HW wil dat jongeren dicht bij huis een vervolgopleiding kunnen volgen na het Vmbo. Raadslid Eline Rood bezocht Yuverta in Klaaswaal en was erg enthousiast over hun plannen.


Mbo opleidingen op eiland
Deze school heeft de ambitie om vanaf 2025 of 2026 een drietal Mbo-2 opleidingen te starten op het gebied van bijvoorbeeld hospitality & horeca, groen (hovenier) en grondwerker.
Een fantastisch streven”, volgens Rood. “Ik hoop dat jongeren langer in de gemeente blijven als ze hier nog een tijdje naar school kunnen gaan. Momenteel kunnen zij bij Yuverta en bij het Actief College een vmbo opleiding volgen, maar daarna moeten zij, vaak op jonge leeftijd, naar de stad om een vervolgopleiding te doen. Gezien de vergrijzing in de Hoeksche Waard willen wij zoveel mogelijk jongeren hier houden. Hiervoor zijn, naast vervolgopleidingen, uiteraard ook betaalbare woningen en leuke uitgaansmogelijkheden nodig, besef ik, maar ook daar maken wij ons hard voor.”

VoorWaards ziet in een Mbo aanbod in de Hoeksche Waard ook kansen voor het omscholen van volwassenen die een andere kant op willen in hun werk of weer terug willen keren op de arbeidsmarkt. In het kader van een leven lang ontwikkelen is uitbreiding van het onderwijsaanbod een goede ontwikkeling.

Paardenpoep, het nieuwe goud!
Iets anders waarover Eline Rood heel enthousiast is zijn de plannen van de school om in onze landelijke omgeving paardenpoep te recyclen tot mest, om zo bij te dragen aan de circulaire samenleving. “Dat is nog eens pro-actief en klimaatbewust ondernemerschap. Het is mooi dat een school zich zo actief bezig houdt met de circulaire economie”, volgens Rood.

De directeur van Yuverta, Humphrey Tellings, wil dit voorjaar starten met composteren en zegt:
“De paardenpoep is het nieuwe goud. Er zijn veel maneges die de mest nu moeten afvoeren, maar wij willen dit graag ontvangen, zodat wij er in 3 dagen compost van kunnen maken. Wij zijn daarom ook blij met de composteermachine die de gemeente gesubsidieerd heeft.”

De bodemkwaliteit en bodemstructuur van akkerbouwgronden verslechtert steeds verder.  Goede zorg voor de bodem is van groot belang voor behoud van bodemvruchtbaarheid en gewasopbrengsten. Daarom wil Yuverta een nieuw product ontwikkelen en dit ook testen via 3 stroken aan te leggen waarop verschillende methodes en middelen worden uitgeprobeerd. De ‘strokenteelt’ wordt ook dit voorjaar aangelegd.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.