Bouw Tiny Houses door ondertekening overeenkomst in Oud-Beijerland stap dichterbij

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Marjolein Luyten (gemeente Hoeksche Waard), wethouder Piet van Leenen (gemeente Hoeksche Waard), Arjan Voorwinden (Avoned Buildings B.V.). Vooraan knielend met bord 2 van de toekomstige bewoners: Yvonne de Kruyk (links) en Jozina van Egmond (rechts). - Foto Gemeente HW

Oud-Beijerland – In 2017 begon het met de zoektocht van een jonge inwoner van Oud-Beijerland naar een betaalbare koopwoning. Hij vroeg zich af of de ontwikkeling van Tiny Houses een oplossing kon zijn voor de krapte op de woningmarkt. De gemeente omarmde dit idee en startte samen met de initiatiefnemer de pilot ‘Tiny Houses in Oud-Beijerland’. Na een lange zoektocht bleek de locatie nabij de Zuiderrotonde het meest geschikte stuk gemeentegrond voor de ontwikkeling van de 7 miniwoningen. Vandaag werd de anterieure overeenkomst getekend tussen ontwikkelaar Avoned Buildings uit Heinenoord en gemeente Hoeksche Waard, waardoor de komst van de Tiny Houses weer een stuk dichterbij is.

De groep toekomstige bewoners ging in de afgelopen periode op zoek naar een geschikt ontwerp voor de woning. Zij kwamen uit bij een lokale ondernemer: Avoned Buildings in Heinenoord. Avoned ontwierp een energieneutrale woning van 50 m2, die voldoet aan alle gestelde eisen voor een permanente woning. Want het is de bedoeling dat de Tiny Houses blijvend worden geplaatst.

“We kunnen niet wachten om straks als buren onze intrek te nemen in onze Tiny Houses”

Wethouder Piet van Leenen vindt het geweldig dat jongeren uit de Hoeksche Waard met zoveel energie en creativiteit aan de slag zijn gegaan om hun droom te verwezenlijken: “Op deze vernieuwende manier realiseren ze duurzame en betaalbare Tiny Houses, die helemaal voldoen aan hun woonwensen. Met elkaar hebben we ervaren dat het echt volharding en daadkracht vraagt om alle uitdagingen om te zetten in kansen. Het vinden van een locatie, het kiezen van het ontwerp en het regelen van de financiering is voor een belangrijk deel samen met de initiatiefnemers opgepakt. Een mooie vorm van participatie waar ik heel veel waardering voor heb.”

 

Ook de groep toekomstige bewoners is blij dat het plan nu echt concreet wordt. Stefan de Jong, een van de toekomstige bewoners: “Er is veel werk verzet door de gemeente en door Avoned, maar nu wordt het voor ons als de toekomstige bewoners van de Tiny Houses eindelijk écht concreet. Onze groep van 3 jongens en 4 meiden is ontstaan door de volgorde van aanmelding aan te houden. Het is een leuke groep en we kunnen dan ook niet wachten om straks als buren onze intrek te nemen in onze kleine huisjes, die we samen met Avoned hebben samengesteld. Voor ons geldt ‘uit kleine dingen ontstaan grootse dingen’.”

 

Inmiddels liggen het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerp-omgevingsvergunning ter inzage. De partijen hopen dat in 2021 de ontwikkeling van de locatie start.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren