Lokale belastingen op vernieuwd biljet binnenkort bij u

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Foto SVHW

In februari verstuurt SVHW namens de gemeente en het waterschap Hollandse Delta de aanslag lokale belastingen via Mijn Overheid en per post. Met uw belastinggeld draagt u bij aan een goede leefomgeving. De gemeente betaalt er de voorzieningen in uw woonplaats van zoals bijvoorbeeld de straatverlichting, het riool en het ophalen van het afval. Het waterschap betaalt er bijvoorbeeld de werkzaamheden voor het versterken en onderhouden van dijken, het zuiveren van afvalwater, de zorg voor voldoende (zoet) water en veilige wegen van.

Minder tekst, meer overzicht

Dit jaar is het aanslagbiljet lokale belastingen aangepast. Het te betalen bedrag is duidelijk zichtbaar en de uitleg over betalen, kwijtschelding aanvragen of bezwaar maken, is beter leesbaar gemaakt.

Op de aanslag staan de bedragen voor de verschillende belastingsoorten,zoals onroerende zaakbelasting, rioolheffing of afvalstoffenheffing. Op svhw.nl is de uitleg over belastingen met de antwoorden op de meest gestelde vragen terug te vinden.

Hoe zit het met de WOZ-waarde?

Voor sommige belastingen heeft SVHW een WOZ-waarde van gebouwen nodig. Deze stelt SVHW voor een aantal gemeenten ook vast. Hiervoor moet SVHW de marktwaarde van een (niet) woning op 1 januari 2023 gebruiken. Daarom kan de WOZ-waarde hoger of lager zijn dan de actuele waarde.
In het najaar van 2022 daalden de woningprijzen, maar in de meeste gevallen niet genoeg voor een verlaging van de WOZ-waarde per 1 januari 2023 (de waardepeildatum). Gemeenten en waterschap proberen rekening te houden met een stijging van de WOZ-waarde bij het bepalen van hun belastingtarieven.

Niet eens met de WOZ-waarde?

Kijk in het taxatieverslag welke gegevens gebruikt zijn. Als er aanpassingen nodig zijn, is het mogelijk via het online WOZ-bezwaarformulier direct kosteloos bezwaar te maken bij SVHW. Zo is bezwaar maken tegen de WOZ-waarde indien nodig eenvoudig en snel geregeld.

Het gemak van automatische incasso

Inmiddels betaalt 60% van de inwoners en bedrijven uit het werkgebied van SVHW via automatische incasso. Het voordeel van automatische incasso is dat je in termijnen en op tijd betaalt. Zo worden de financiële lasten gespreid en achterstanden voorkomen.

Vragen over de lokale belastingen?

Informatie over de lokale belastingen staat op svhw.nl. Liever telefonisch contact? SVHW heeft tot en met 1 maart de telefonische openingstijdenverruimd. SVHW is dan bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 09.00 uur tot 17.00 uur en op vrijdag van 09.00 uur tot 16.00 uur via (0186) 577 222 of (0800) 02 00 873. Tussen 12.00 en 13.00 uur is het kantoor gesloten en telefonisch niet bereikbaar.


SVHW is een samenwerkingsverband van 13 gemeenten en waterschap Hollandse Delta. SVHW is een zelfstandige overheidsorganisatie die de WOZ-waarden vaststelt en de lokale belastingen heft en int.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.